En granskning i NT som berör

27 mars 2010 00:00

En praktiserande läkare i Norrköping skriver ut knark på recept till sin missbrukande son. Norrköpings Tidningars reportrar Hanna Petersson och Jenny Nilsson avslöjade nyheten i tisdags. I flera artiklar har NT berättat att det finns läkare som skriver ut narkotikaklassade läkemedel utan medicinsk grund. Myndigheterna har ingen kontroll på utskrivningen och när pillren finns ute i samhället utgör de en direkt livsfara. I Norrköping dör en person var fjärde månad med narkotikaklassade läkemedel i blodet.

 

Artikelserien har väckt mycket känslor bland
NT:s läsare och även runt om i Sverige. Flera medier har under veckan hakat på och rapporterat om NT:s avslöjande.

 

På NT tycker vi att uppmärksamheten är bra. Målsättningen med en större granskning är att peka på något som inte fungerar i samhället. Förhoppningen är att publiceringen ska leda till en förändring så att det som inte fungerar i samhället ska rättas till. Och det har granskningen redan gjort. Läkaren som skrev ut knark till sin missbrukande son är anmäld till Socialstyrelsen. Och i onsdagens NT intervjuades socialminister Göran Hägglund som flaggar för hårdare kontroll och tuffare tag mot läkare som langar knark via receptblocket.

 

Artikelserien Pillren som dödar är ett bra exempel på en journalistisk granskning. Mer helhetsgrepp och grävande journalistik är också vad läsarna efterfrågar. Det visar vår läsarpanel. 85 procent av panelen hade sett och/eller läst artiklarna. Det är en mycket hög siffra.

 

 

Vi frågade även panelen vad den tyckte om artiklarna.

 

"Jag läste allt! Ämnet är ständigt aktuellt - nu mer än någonsin. I Norrköping är drogmissbruk ett utbrett och reellt problem. Bra att ni vågar låta ämnet ta så pass stor plats. Gärna fler liknande djupartiklar kring angelägna och stridbara ämnen", tycker en läsare i panelen.

 

"Bra belyst och utan att glorifiera eller bagatellisera missbruk. Viktigt att visa att ’det är döden i vitögat’ för dem som börjar. Jag läste alla sidorna. Hoppas att ungdomar läser och diskuterar med varandra."

 

Vissa läsare berördes mer än andra.

 

"Mycket intressant artikel där ett ämne belystes från många olika och oväntade håll. Jag läste alla artiklar och grät över dessa stackars individer som hamnar så snett."

 

 

Några läsare tycker att det blev för mycket med åtta sidor reportage på en och samma dag.

 

"Intressant! Och skrämmande. Har än så länge bara läst två sidor - får ju inte komma försent till jobbet, - men tidningen ligger uppslagen på köksbordet för fortsatt läsning nu i kväll", berättar en läsare.

 

Vi tar åt oss och tänker på storleken på reportagen i framtiden. Målsättningen är givetvis att alla ska hinna läsa NT på morgonen när tidningen berör.

 

Trevlig helg!

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Nilsson, publisher