Efterlängtad invigning av torget

"Äntligen!" Kunder, torghandlare, politiker och tjänstemän – alla var de överens om att återinvigningen av Nya torget var efterlängtad.

29 augusti 2018 16:00

Som vi kunde rapportera tidigare idag så var torghandeln tillbaka på Nya torget under onsdagen efter drygt två års frånvaro. Så mycket handel blev det kanske inte under premiärdagen, det fanns bara tre handlare på plats.

En av dem var Farrukh Syed, som sålde kläder.

– Det här har vi längtat efter. Våra kunder har hela tiden frågat när vi kommer tillbaka. Och vi har saknat den här platsen, säger Farrukh, som stått på Gamla torget medan det Nya torget omvandlades.

En som passade på att handla var Ann-Charlotte Samuelsson.

– Det är så skönt att torghandeln är tillbaka här. Jag bor i närheten och har saknat rörelsen på torget.

Ann-Charlotte är en trogen torghandelsbesökare.

– När jag var liten följde jag med min mamma hit, det var på 40-talet. Därefter har jag gått hit med mina barn och barnbarn. Det har blivit en tradition, säger hon.

Under återinvigningsdagen blev det lite bärinköp, men hon får gå tillbaka på lördag.

– Jag ville ha min favoritblomma som finns att köpa just nu, men tyvärr var det ju ingen blomsterhandlare här i dag.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C) var den som officiellt klippte banden under ceremonin.

– Redan för tio år sedan började vi diskutera vad vi skulle göra med Nya torget. Det var ödsligt, hade en massa tomma ytor och en stor parkeringsplats, säger Jonsson.

Nu har man tagit bort 100 p-platser och byggt garage under jorden med plats för 180 bilar. Botrygg AB har byggt tre bostadshus med totalt 40 bostadsrätter. Puben Brew Dog har slagit upp sin uteservering och inom kort gör Grekiska kolgrillsbaren det samma.

– Kombinationen av restauranger och nya bostäder ska förhoppningsvis skapa lite mer rörelse i det här området, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det Nya nya torget innehåller också flera sittplatser med ryggstöd, ny belysning och grönområden. Växterna och blommorna kommer att se olika ut baserat på årstiderna.

Nytt är även Stenen – konstnären Cecilia Edefalks nya konstverk. Skulpturen är en gåva till Norrköpings kommun av Botrygg AB.

– Jag ville inte ha den på en piedestal, jag ville ha den på marken så att alla kan umgås med den, säger Edefalk.

Förlagan till bronsskulpturen Stenen är ett 2,5 ton tungt stenblock i kolmårdsmarmor som Cecilia Edefalk valt ut från stenbrottet Oxåker. Storleken på Stenen uppmanar Norrköpingsborna att sitta på den. Verket ska värmas upp och skulpturen blir synlig även under vintern.

– Men den var inte så varm att sitta på nu, säger Edefalk och ler efter att suttit på Stenen, gömd under ett skynke i väntan på att konstverket skulle invigas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa