Digitalt center öppnar på biblioteket

Ett digitalt center kommer inom kort att öppna på biblioteket. Tanken är att ovana digitala användare ska kunna få hjälp – men det kommer även finnas möjlighet att testa ny teknik.

15 november 2018 13:00

Många kontakter med myndigheter och företag sköts idag digitalt. Samtidigt finns det fortfarande många som inte använder internet eller har dålig kunskap om digitala verktyg. Regeringen har därför tillsammans med Internetstiftelsen beslutat att ge stöd till 15 kommuner för att öppna center dit invånarna kan vända sig.

Det digitala centret, kallat DigidelCenter, kommer att ligga på huvudbiblioteket, och man räknar med att det ska vara bemannat cirka 20 timmar i veckan, berättar Birgitta Hjerpe, bibliotekschef vid Norrköpings Stadsbibliotek.

– Personalen kan hjälpa en att testa en läsplatta, att få hjälp med telefonen eller lära sig att använda olika myndigheters sidor, säger hon.

Bibliotekspersonalen har märkt att det finns ett behov av digitalt stöd

– Det finns hel del människor som står utanför och behöver hjälp att använda digitala verktyg. Det är många som frågar om hur man hittar information på myndigheters sidor till exempel. Så det känns jätteroligt att vi har fått det här, säger Birgitta Hjerpe.

Men centret ska inte bara vara till för ovana digitala användare, där kommer även finnas nya digitala verktyg att testa – till exempel en 3D-skrivare.

– Man kanske kan göra egna filmer eller testa lära sig om programmering, säger Birgitta Hjerpe.

När centret kan öppna är ännu inte klart, men man hoppas att det ska ske inom kort.

– Vi fick reda på nu att vi får pengar så vi har ingen färdig plan för det än. Men vi hoppas kunna starta så snart som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson

Ämnen du kan följa