De säljer rätten till populär godsak

Samtidigt som Sockerbagarna går igenom en rekonstruktion, ligger Cocosbollsfabriken ute till försäljning. Men bolagets ombud ser ändå ljust på framtiden.

18 maj 2018 19:00

Efter att ha kämpat med dålig lönsamhet under en tid, gick Sockerbagarna in i en rekonstruktion den 30 april i år. Marcus Wenner på företaget Svensk rekonstruktion fungerar som konsult och juridiskt ombud till Sockerbagarnas under processen – och uttalar sig därför för Sockerbagarnas räkning.

– Det som varit problemet just för Sockerbagarna är att de har legat med lite för höga kostnader, och framför allt lite för höga personalkostnader. De förlorade också en tidigare kund som gick i konkurs. Och har man små marginaler blir det där extra känsligt, förklarar han.

Marcus Wenner betonar också att de höga personalkostnaderna framförallt beror på en hög personalomsättning, och att det därmed inte är aktuellt med några neddragningar. Istället ska Sockerbagarna komma på fötter genom att se över andra delar av utgiftssidan, till exempel genom förbättrade inköp och ett minskat svinn.

Därtill är själva rekonstruktionen en viktig hjälp. Under tiden som den pågår får företaget ett andrum där det kan genomföra nödvändiga förändringar. Och på fredagen hölls ett så kallat borgenärssammanträde i Norrköpings tingsrätt, där de parter som Sockerbagarna är skyldiga pengar fick lov att yttra sig om huruvida de ville att rekonstruktionen skulle få fortsätta eller inte. Mötet var en viktig del av processen, där läget hade sett mörkt ut om parterna sagt nej. Nu var det tvärtom, vilket Marcus Wenner ser som mycket positivt.

– Det är bra att alla är med på tåget. Det är också så med rekonstruktioner, att har man bara alla med sig så kommer man att lyckas.

Processen väntas nu pågå sommaren ut, och kommer att avslutas med en förhandling om en eventuell nedskrivning av Sockerbagarnas skulder.

Och parallellt med rekonstruktionen har Sockerbagarna lagt ut Cocosbollsfabriken i Skärblacka till försäljning. Den verksamheten köpte företaget upp den första september förra året, men vd:n Daniel Carlsson har inte haft tid att utveckla den så som han velat, enligt Marcus Wenner. Däremot finns en stor potential i Cocosfabriken, fortsätter han, då bland annat receptet och namnskyddet till det klassiska godiset "Norrköpingsfläsk" tillhör företaget.

Eftersom försäljningen heller inte är direkt kopplad till rekonstruktionen, skulle en eventuell delägare också kunna vara en bra lösning, menar Marcus Wenner.

– Det behövs en duktig och engagerad person som tar över det. För det är en produkt som är väldigt omtyckt och efterfrågad.

Så fungerar en rekonstruktion

Syftet med en rekonstruktion är att undvika konkurs för företag på obestånd.

Under processen finns ett juridiskt konkursskydd.

Anställdas löner betalas ut genom den statliga lönegarantin, vilket ger företaget ett bra kassaflöde.

De pengarna måste sedan delvis betalas tillbaka till staten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Lindahl

Ämnen du kan följa