William Samuelsson är sju år och går i andra klass på Tåby skola. Just nu har de en bok som heter "Diamantjakten" i läsläxa och det var genom den som William fick sin idé till en egen världsresenär.
– De skickar iväg en nalle på resa och det ville jag också göra. Jag härmade vad de hade skrivit på sin lapp – fast jag skrev ju William i stället, säger William.
På lappen stod det att nallen var utskickad i världen av William och att vem som helst fick ta med sig nallen vart som helst, men att de gärna fick skriva ett brev eller mejl till William.
– William är väldigt full av idéer och det får gärna hända direkt. Han har ju själv, i skolan, skrivit ihop det här brevet och även översatt till engelska på baksidan. Det var redan laminerat och klart när vi fick se det så det var bara att hänga med på idén, säger mamma Petra och skrattar.
På vinden hittades en av Petras gamla nallar och Upptäckarbjörnen fick sitt namn och sin laminerade lapp runt halsen innan det var dags för avfärd i slutet av september.
– Vi lämnade honom en lördag på tågstationen i Norrköping. Sedan tog någon med honom till Gnesta där han fiskade kräftor, berättar William och visar upp ett mejl från björnens strapatser i Gnesta och Nyköping.
Längs vägen har björnen inte bara skrivit brev till William. Plötsligt hade Upptäckarbjörnen skapat ett eget Instagramkonto, Williamsdiscoverybear. Där kan man se att björnen har tagit sig via bland annat Stockholm, Göteborg och Köpenhamn över Atlanten och besökt både USA och Kanada.
– Det är det som är så häftigt. Att björnen nu har ett helt eget liv som vi inte kan styra över. Sedan kom vi ju på i efterhand att vi inte har bett om att björnen ska få komma hem, men vi får se hur det går med det, säger mamma Petra.
William säger att han aldrig har tänkt på att björnen skulle kunna bli borttappat eller slängd. Och skulle den ramla av en båt eller liknande så svarar William med en axelryckning att det bara är för någon att dyka i och hämta den. För hos William finns det bara bra idéer och lösningar. Och drömmarna är högt ställda. Blir han inte ljud- eller ljustekniker, lärare eller artist så har han ändå hittat inspiration i Upptäckarbjörnens äventyr.
– Jag vill resa, men mest av allt vill jag kunna flyga – så där som fåglarna kan.