Som vi tidigare berättat fick 21-åringen sluta i projektet, som kommunen finansierar men som poliser kritiserat eftersom det inte bygger på evidensbaserade

metoder och att flera av deltagarna fortsatt begå brott.

Läs mer: Efter avslöjande: Så agerar kommunen

Den 18 oktober förra året ertappade två poliser 21-åringen med 35 narkotikaklassade tabletter i jackfickan när de letade efter en efterlyst person i en lägenhet.

Under rättegången vittnade poliserna om att de efter ett kort förhör bad 21-åringen och hans vänner att lämna lägenheten, eftersom lägenhetsinnehavaren som var efterlyst inte var där.

Läs mer: Kommunen avlönar kriminella

21-åringen och hans två vänner lämnade lägenheten, men återvände tio-femton minuter senare. De var då inte längre lika trevliga som tidigare. 21-åringen sade till poliserna att de var tvungna att lämna lägenheten och ställde sig i dörröppningen till ett rum, medan hans kompis gick in där.

Den ene polisen tog då tag i 21-åringen och förde honom åt sidan för att se bättre. Då svarade 21-åringen med att ge polisen en hård knuff i bröstet varpå det uppstod tumult när polispatrullen skulle gripa honom.

I ett skede hamnade poliserna i ett numerärt underläge och en polis tappade sin kommunikationsradio, som gick sönder. Polispatrullen lyckades dock få kontroll över situationen med hjälp av pepparspray och genom att en av dem motade ut ett par av killarna ur lägenheten med höjd batong.

När 21-åringen hade gripits fick polispatrullen förstärkning och en husrannsakan genomfördes i lägenheten. Då hittades omkring ettusen narkotikaklassade tabletter.

Nu döms 21-åringen för två fall av våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman, ringa narkotikabrott och för narkotikabrott tillsammans med en jämnårig kompis. Vidare döms han för tre fall av olaga hot sedan han bland annat visat en kniv och jagat två 13-åriga pojkar som han bland annat skrek "jävla negrer" till.

21-åringen har erkänt vissa av de brott som han åtalats för, bland annat våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

Tingsrätten konstaterar att 21-åringen haft en problematik med kriminalitet och missbruk sedan unga år, men att han på senare tid brutit med sitt tidigare umgänge, är drogfri sedan nio månader och skaffat en provanställning. Därför anser rätten att det finns förutsättningar att döma honom till skyddstillsyn med 120 timmars samhällstjänst. Skyddstillsynen ska förenas med en särskild föreskrift om att han genomgå behandlingsprogrammets Puls, för att bearbeta sina problem med ilska och bristande impulskontroll. Straffet motsvarar fem månaders fängelse.

21-åringen ska också betala skadestånd till tre personer som hans dömts för att ha hotat, varav 10000 kronor vardera till två 13-åriga pojkar och 5000 kronor till en man.

Hans jämnårige vän döms till en månads fängelse för narkotikabrott. Frivården bedömer att han skulle behöva kontraktsvård för sin problematik med missbruk och kriminalitet. Men eftersom han har tackat nej till en sådan insats döms han till fängelse.