Kvalitetsstämpeln Teknikcollege bygger på att kommuner, utbildningssamordnare och företag samverkar för att höja kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Ebersteinska gymnasiet har redan två certifierade utbildningar – teknikprogrammet och industritekniska programmet. Och i höst byter en del av skolan namn till Bråvallagymnasiet.
– Jag har sett att det skulle vara en vinst för blivande Bråvallagymnasiet att även el- och energiprogrammet blir certifierat. Det ökar vår attraktionskraft ytterligare och stärker skolan, säger Åsa Stenmark.
För att bli certifierad krävs att åtta bestämda kvalitetskriterier uppfylls, bland annat granskar Teknikcollege hur utbildningen samverkar med de företag som kan vara elevernas arbetsgivare om några år. Syftet är att skapa relevanta utbildningar med god matchning mellan utbildning och företagens framtida behov.
– Något som är viktigt är att vi genom utbildningen ger eleverna den kompetens som företagen behöver. Vi måste ha en kontinuerlig dialog med företagen för att ligga rätt i tiden och följa behovet på arbetsmarknaden. I dag behöver till exempel allt fler företag elutbildning när tekniken går framåt, säger Åsa Stenmark.
Bakom Teknikcollege står Industrirådet som startade konceptet 2004. Industrirådet består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn.