Yrvind vill hålla drömmarna vid liv
? Äntligen!Sedan han var liten grabb har han sett fram mot den dagen då pensionsavin regelmässigt ska trilla ner i brevlådan utan att han behöver lyfta ett finger.
Långfärdsseglaren Sven Yrvind anser att glädjen i att upptäcka saker och ting är det som betyder något. Foto:PRESSENS BILD
Foto:
? Nu är jag där. Nu kan jag känna mig lugn. Jag har bidragit till samhällets försörjning och utveckling i den mån som krävs av varje medborgare. Nu kan ingen tvinga mig till arbete längre. Jag är en fri man och det är en stor glädje, säger den blivande pensionären förnöjt innan han tillägger i nästa andetag:
? Fast jag fortsätter förstås att jobba som vanligt på min nya båt. På födelsedagen också.
Ett knappast oväntat uttalande från båtbyggaren som ägnat större delen av livet åt att inte bara konstruera till synes löjligt små, oceangående segelbåtar utan också utvecklat en säregen livsstil och filosofi präglad av att det alltid finns en lösning på alla problem så länge motsatsen inte är bevisad.
Han hette fortfarande Sven Lundin den dagen 1971 då han fick beställa fram en grävskopa för att få ut det första egna båtbygget, 6,1 meter långa Bris, som han byggt i mammas villakällare i Långedrag i Göteborg.
Fyra år lång seglats
Med Bris seglade Sven först till Rio de Janeiro i akt och mening att fortsätta runt Kap Horn. De tuffa väderförhållandena i Sydatlanten tvingade honom att vända och i stället anlöpa ensligt belägna ögruppen Tristan da Cunha. Där jobbade han bland annat ett tag med att lära invånarna matematik innan den sammanlagt fyra år långa seglatsen över världshaven fortsatte.
Med en ny, tio centimeter kortare båt nådde han knappt ett decennium senare, närmare bestämt den 20 juni 1980, sitt mål:
? Att som förste svensk i den minsta båten någonsin runda Kap Horn den svåra vägen, konstaterar en fortfarande stolt Sven, som lagom till 60-årsdagen för fem år sedan bytte det mera vanliga Lundin till det helt unika Yrvind.
Svårfångad
? På så sätt kan man via telefonupplysningen nå mig var jag än är befinner mig.
Om man har tur, vill säga. Dagens Sven Yrvind, vars tredje och senaste bok Konstruktören ? en oceanseglares väg, en självbiografisk reseskildring, kom i höstas, är en svårfångad och upptagen man. Starkt involverad som han är i projektet att bygga en ny liten båt som kräver ett minimum av vatten under en kanske obefintlig köl. Men den ska inte heta Bris.
? Båtarna som deltar i Ocean Race får ju nuförtiden namn efter företaget som sponsrat bygget. Assa Abloy, SE-banken och allt vad de heter. Och eftersom jag är min egen sponsor heter mina eventuellt oceanseglande båtar numera Yrvind, förklarar Sven.
Sammanblandning
Egentliga orsaken till namnbytet var dock att hans första bok som hade titeln Bris ofta sammanblandades med Bris-boke? utgiven av organisationen Bris, Barnens rätt i samhället Och det vill han numera undvika.
? Jag gillar nämligen det som Bris står för och tycker det är bra att det finns.
Nya Yrvind som nu är under konstruktion i ett magasin på Tjörn är en självlänsande, ruffad, 96 cm bred och 4,1 meter lång segelbåt.
? Ungefär som en kanadensare, fast en meter kortare. Och så väger den bara 75 kilo för att man lätt ska kunna ta den på biltaket och köra den dit man vill. Det ger ju fantastiska möjligheter, påpekar konstruktören.
Som att köra den från Newport, Rhode Island på amerikanska ostkusten tvärs över kontinenten till Newport, Kalifornien, och därifrån segla vidare till exempelvis Hawaii. Han håller på med inredningen nu. Båtens enda kojplats blir sålunda 175 cm lång vilket räcker gott för den 168 cm långe konstruktören.
? Så man har några centimeter till godo där. Annars har jag krympt. Jag var 1,72 när jag gjorde lumpen.
En öppen fråga
En händelse som för övrigt slutade med att han klassades som psykopat av de militära myndigheterna och fick 1,5 månader i buren för bondpermisen från tjänstgöringen på F 14 i Halmstad. Men det där är historia nu. Och Sven Yrvind ägnar sig hellre åt framtiden och drömmen om att åter få ge sig ut på världshaven med den långvingande albatrossen som enda sällskap.
? Det är för att hålla drömmen vid liv som jag bygger på Yrvind, säger Yrvind, som menar att hur långt man ska kunna segla med Yrvind förstås är en lika öppen fråga som när hon blir färdig att sättas i sjön.
Fast en ny tripp runt Kap Horn kan väl knappast bli aktuellt. Eller?
? Vem vet. Det är ju en experimentbåt. Den kanske sjunker när jag kommer utanför Marstrandsfjorden. Man vet ännu inte vad den tål eller vad jag tål. Inte heller vet man när den blir klar, påpekar konstruktören som inte ser någon anledning att ?gaffla in sig och påstå att den ska vara färdig då och då.?
? Det är som sagt en experimentbåt, en prototyp, och vissa grejer kan ta lite längre tid att göra för att jag vill förbättra dem och då gör jag det.
Och förresten, tillägger den förnöjde blivande pensionären skrockande:
? Tid, vad är det? Det är ju glädjen i att upptäcka saker och ting som betyder något. Inte timmarna det tar att nå dit eller åstadkomma förändringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!