Vittnet: Lastbilsföraren var "väldigt, väldigt onykter"

Polisen larmades av vittnen som såg en lastbil köra vingligt och uppgav att föraren var "väldigt, väldigt onykter" och hade mejat ner två vägstolpar. Själv hävdar den 53-årige mannen att det var för att han var trött, men trots det döms han nu.

En 53-årig man döms till fängelse för grovt rattfylleri.

En 53-årig man döms till fängelse för grovt rattfylleri.

Foto: Kallestad, Gorm/TT & Igor Stevanovic

Norrköping2024-10-10 11:00

Det var den 6 september i år som en person på väg hem från jobbet reagerade på att lastbilen bland annat vinglade och körde över i motsatt körfält. Vittnet bestämde sig för att följa efter fordonet och ringa polisen. Vid ett tillfälle körde lastbilen om ett fordon på höger sida, vilket vittnet upplevde som "läskigt". Hon såg även att två vägstolpar hade körts ned.

Ett annat vittne hörde två smällar och såg sedan en parkerad lastbil. Han såg hur föraren hoppade ut och in ur lastbilen och hytte med näven, gormade och skrek, för att sedan köra iväg. Föraren ska även ha varit vinglig och vittnet uppfattade honom som "väldigt, väldigt onykter" och ringde därför till polisen.

Föraren, som är en 53-årig man, säger att han hade druckit en halvliter vodka, men att det var först efter att han slutligen hade parkerat lastbilen. Anledningen till att han drack var, enligt honom, att han var stressad och nervös då han inte hade följt reglerna gällande arbetstid och vila. Han uppger att vinglandet berodde på att han var mycket trött och att det var möjligt att han hade kört på två vägstolpar av den anledningen.

Polis kom till platsen sex minuter efter att mannen hade parkerat lastbilen. Det visade sig då att alkoholkoncentrationen i förarens blod uppgick till 2,51 promille.

Analysresultatet visade också på en fallande alkoholkoncentration, vilket talar för att den huvudsakliga alkoholförtäringen inte hade ägt rum inom de närmsta en till två timmarna före första provtagningen. Därför bedömer tingsrätten att förarens invändning om eftersupning är motbevisad.

Tingsrätten bedömer även att föraren "inte varit främmande till att det är han som kört ned de båda vägstolparna" vilket tillsammans med vittnesuppgifterna leder till att de bedömer att mannen orsakat trafikolyckan, och därför inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten.

Mannen döms därför nu för grovt rattfylleri till fem månaders fängelse. Utöver det ska han även betala 1 300 kronor för provtagning och/eller analys, 26 832 kronor till staten och 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!