"Hade jag stått kvar hade jag kanske blivit skjuten"

Ännu fler människor hade kunnat dödas vid den hänsynslösa skottlossningen utanför Hugo. "Två skott gick in genom fönstret och över mitt huvud", säger en kvinna.

Flera personer stod utanför eller direkt innanför entrén till nattklubben Hugo när mördarna öppnade eld. Ytterligare tolv människor hade därför kunnat dödas vid dubbelmordet på Slottsgatan. Bilderna är från polisens förundersökning.

Flera personer stod utanför eller direkt innanför entrén till nattklubben Hugo när mördarna öppnade eld. Ytterligare tolv människor hade därför kunnat dödas vid dubbelmordet på Slottsgatan. Bilderna är från polisens förundersökning.

Foto: Polisen

Norrköping2021-04-06 06:00

På onsdag inleds den stora rättegången mot sex män som tillsammans misstänks ligga bakom morden på tre personer och mordförsöket på en fjärde.

Men fyra av männen har också åtalats för brott mot ännu fler personer, i samband med dubbelmordet på Slottsgatan i december 2019. Samtidigt som två män sköts till döds utanför nattklubben Hugo riskerades nämligen livet på ytterligare tolv personer som befann sig på platsen.

Minst 24 skott avlossades mot de två männen, men många av dessa träffade i stället krogens fasad eller gick genom fönsterrutorna och vidare in i lokalen. Flera personer befann vid tidpunkten direkt utanför krogens entré eller strax innanför den. Dessa kom därför alltså direkt i skottlinjen och löpte en stor risk att skadas eller dödas av skotten som avlossades från ett automatvapen och en pistol.

Tolv av dessa personer är nu målsägande på åtalspunkten om framkallande av fara för annan.

Vi har varit i kontakt med flera av personerna och sökt ännu fler för att höra om deras upplevelser av händelsen och hur de mår i dag. Alla har valt att tacka nej.

undefined
Ett flertal kulor hamnade också inne på nattklubben, som vid tillfället hade 60 gäster. Bilderna är från polisens förundersökning.

Polisen har dock hållit förhör med de tolv och ett stort antal andra personer som fanns på platsen. Och det är en skrämmande bild som målas upp i dessa – både från de unga kroggästerna, personalen och utomstående som råkade befinna sig utanför.

"Allt gick så himla fort. Det såg ut som att det lystes upp flera gånger och det lät som fyrverkerier. Sedan fattade jag att det var skott och då tog vi oss in", säger en ung kvinna, som stod utanför krogen.

"När jag såg ut genom fönstret såg jag mannen som låg närmast nattklubben. Vi tog oss längre in på klubben eftersom det sköts ganska mycket. Ett fönster krossades. Jag tror att jag fick glas i skorna och något lite glas i pannan. (...) När vi kollade ut så såg jag att de körde hjärt- och lungräddning på killen."

undefined
Så här föll skotten på Slottsgatan. Den gula markeringen visar var tomhylsorna har hittats och skotten tros ha skjutits ifrån. De röda markeringarna visar var skotten träffade. Den nedersta röda pricken visar var 39-åringen hittades, den näst nedersta var 45-åringen låg. Illustrationen är från polisens förundersökning.

"Killen" som "låg närmast" och som man försökte rädda livet på var en 45-åring från Örebrotrakten som senare dödförklarades på Vrinnevisjukhuset. Lite längre bort – vid Slottsgatan – låg en 39-årig Linköpingsbo som dog direkt på platsen.

En ung man, som stod utanför och rökte tillsammans med sina vänner, berättar hur de två männen kom gående från gatan när man plötsligt hörde flera smällar, som han själv uppfattade vara så kallade bangers. Samtidigt uppfattar han hur den ene, 39-åringen, "lägger sig ned" medan 45-åringen börjar springa mot entrén, men snart också faller till marken. Den unge mannen ser sig då omkring, upptäcker att krogens fönsterrutor är sönderskjutna och förstår då att det skett en skottlossning.

undefined
Kulor hittades också på flera ställen inne i nattklubbens lokaler. Bilden är från polisens förundersökning.

Han är inte ensam om att först inte förstå vad det är som händer. Klockan var efter 01 en mörk decembernatt och många av gästerna medger att de var berusade. Flera uppfattade skotten som fyrverkerier eller smällare, någon pratar om en "konfettikanon" och någon annat trodde att det hela var "på skoj".

En annan ung man från kompisgänget trodde att den ene av de skjutna var berusad och därför hade "snubblat".

"Men när jag kom fram till killen (var) hela hans ansikte fullt av blod", säger han.

"Jag har aldrig sett så mycket blod. Jag stod och kollade på honom när polisen kom. Jag stod i en pöl med blod."

undefined
Ett flertal kulor fastnade i fasaden utanför Hugo, där flera gäster stod och rökte. Bilden är från polisens förundersökning.

En tredje man från samma sällskap hade rökt färdigt och just kommit innanför dörren när skottlossningen utbröt.

"När jag böjde mig ner för att ta upp min drink, som jag hade ställt på golvet innanför entrédörren, så gick fönstret sönder ovanför mitt huvud så att det regnade ner glas på mig", säger han och berättar att han skrek åt de andra gästerna att springa in på krogen och ta skydd.

Mannen berättar att flera av hans vänner efteråt var i chocktillstånd. Han har själv sina rötter i ett krigsdrabbat land och berättar att händelsen rev upp minnen.

"Ingen förtjänar att se det som jag fick se där", säger han och tillägger att "det var därför jag kom till Sverige – för att slippa skottlossning på öppen gata".

undefined
Ytterligare fler människor riskerade att skadas eller dödas när mördarnas kulor även hamnade inne i den öppna krogens lokaler. Bilderna är från polisens förundersökning.

En fjärde person från kompisgänget var också på väg in igen när det började skjutas.

"Jag minns att jag kröp ihop och tog mig så långt in i lokalen som jag bara kunde. Många människor sprang mot toaletterna, men vi sprang inåt i lokalerna."

Även han har flytt från ett krig och tankarna ledde snabbt dit när skottlossningen började.

"Det kändes som att vara tillbaka i (mitt hemland) igen", säger han.

Samtidigt är han tacksam för att han själv inte blev skadad eller dödad.

"Jag tänkte att det var Gud som skyddade mig när jag slängde cigaretten och gick in. Hade jag stått kvar några sekunder till kanske jag också hade blivit skjuten."

undefined
Flera av nattklubbens rutor krossades i samband med skottlossningen. Bilden är från polisens förundersökning.

En kvinna från ett annat sällskap var på väg ut, men hade inte passerat genom entrén än.

"När skotten smäller så puttar (min kompis) undan mig och skriker åt mig att jag ska gömma mig på toaletten. Jag springer in dit, först är jag nästan lite sur på (honom) för att han knuffat mig, men sen förstår jag att jag ska vara tacksam."

Kort efter händelsen kommer en anhörig till 39-åringen till platsen och för flera personer som har hörts i utredningen har hennes reaktion etsat sig fast.

"Jag kommer aldrig glömma tjejens skrik. Det var en tjej som måste ha varit nära (39-åringen), hon skrek så fruktansvärt hjärtskärande", säger kvinnan.

undefined
Fyra kulhål tätt intill varandra hittades här, inne i krogens lokaler. Bilden är från polisens förundersökning.

I krogens garderob jobbade en ung kvinna som själv var nära att träffas av skotten.

"Två skott gick in genom fönstret och över mitt huvud och det blev två hål i väggen", säger hon i ett förhör och fortsätter:

"Jag sprang då bak i garderoben och gömde mig under ett bord. Allt slutade efter att jag hade gömt mig. Jag kände mig då helt skakis. Vi försökte sedan få ut alla och många kom och ville ha sina jackor. En kollega kom förbi och sa att två var döda." 

undefined
Ytterligare flera kulor träffade grannporten, intill Hugos entré. Bilden är från polisens förundersökning.

En kollega till henne, en ung man som stod vid insläppet, rusade tillsammans med en annan anställd ut för att hjälpa till. Tillsammans med en ung kvinnlig kroggäst, som jobbade inom vården, började man göra hjärt- och lungräddning på 45-åringen. Den anställde fick hjälpa till genom att hålla upp den skjutnes käke, så att han skulle ha fri luftväg.

undefined
Även inne i baren hittades en kula. Bilden är från polisens förundersökning.

Dubbelmordet skedde på en onsdagsnatt och krogen hade då omkring 60 gäster, varav de flesta befann sig längre in i lokalerna, i baren eller på dansgolvet. En person ur personalen säger i förhör dock att om dådet i stället hade skett på en helg så hade det garanterat varit mycket fler besökare på plats.

Han tror att fler människor då skulle ha skadats eller dödats.

undefined
Flera personer stod utanför eller direkt innanför entrén till nattklubben Hugo när mördarna öppnade eld. Ytterligare tolv människor hade därför kunnat dödas vid dubbelmordet på Slottsgatan. Bilderna är från polisens förundersökning.
Brottet mot kroggästerna

De fyra män som har åtalats för dubbelmordet åtalas också för framkallande av fara för annan.

Det brottet har riktats mot tolv personer: Kroggäster, personal på Hugo och andra som råkade befinna sig utanför.

I stämningsansökan skriver åklagarna att männen har utsatt de tolv för "livsfara och fara för svår kroppsskada" genom att de har "skjutit flertalet skott med ett automatvapen och en pistol mot en restaurang/nattklubb och således skjutit i riktning mot plats där målsägande befunnit sig."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!