Mannen häktades förra veckan, i samband med den ovanliga förhandling bakom stängda dörrar som vi redan då berättade om.
I rättshandlingar kan vi nu läsa mer om vad som hände där inne. Flera gånger försökte åklagaren få vittnet att berätta vad denne hade sett på brottsplatsen, men fick svaret att mannen inte kunde minnas.
Då varken åklagaren eller tingsrätten trodde på detta höjdes insatserna och rätten hotade först med vite och sedan häktning. Vittnet stod dock fast vid sin minnesförlust – och häktades därför.
"Det har inte framkommit någon rimlig förklaring till vittnet Sekretess minnesförlust, utan tingsrätten ser hans hänvisning till att han inte minns (...) som en vägran att besvara (frågorna)", skriver tingsrätten och konstaterar att vittnets möjliga iakttagelser är av "synnerlig betydelse för utredningen".
Kammaråklagare Michelle Stein berättar att det är "väldigt ovanligt" att man gör så här – och att målet är att häktningen ska få vittnet att börja prata.
– Det här är en möjlighet som finns i rättegångsbalken, om det är en person som vägrar att svara på frågor, säger hon och berättar att vittnet inte är misstänkt för något brott.
Det här vittnet säger sig ha minnesförlust. Tror ni att det är en lögn?
– Min uppfattning är att vittnet har gjort vissa iakttagelser som vittnet inte vill berätta om. Och det är ju den bedömningen som tingsrätten också har gjort.
Varför tror ni att vittnet inte vill berätta om det här?
– Det kan jag inte svara på.
Finns det en risk att ett vittne i en sån här situation känner sig så pressad av att sitta häktad att man säger saker som inte är sanna, bara för att släppas?
– Det vet inte jag. Det är upp till den personen och den personens mående. Men de uppgifter som eventuellt lämnas kommer vi naturligtvis att kontrollera i den mån vi kan.
En anhörig till vittnet berättar att mannen bor i närheten av brottsplatsen och befann sig ute på Nygatan av en slump.
– Det var faktiskt mitt fel. Han skulle hämta mig på Resecentrum och vi pratade i telefon samtidigt, säger den anhöriga.
Hon hörde sedan i luren misstänkta pistolskott och hur samtalet sedan bröts. När hon inte fick kontakt med mannen igen ringde hon polisen.
– Förmodligen fick han panik och körde bara därifrån, säger hon.
Hon berättar att mannen i två förhör med polisen har sagt att han inte minns någonting från händelsen. Det ledde fram till onsdagens förhandling i tingsrätten.
– Efteråt kom han inte hem och när jag ringde tingsrätten sa de att det var avslutat sedan länge. Då ringde jag polisen, men de fick inte säga någonting, så jag anmälde honom försvunnen. Nästa dag ringde de från häktet och sa att han var häktad, säger kvinnan.
– Jag känner mig så maktlös i den här situationen och hela familjen är förtvivlad, säger hon och är kritisk till hur mannen har blivit behandlad.
– Han har fortfarande inget minne av det här och har man gått igenom något traumatiskt så är det inte så konstigt. Jag har försökt få honom att träffa psykolog eller någonting, men i stället blir han häktad.
Har han sagt nånting till dig om vad han minns?
– Nej, han vill inte prata om det. Han mår jättedåligt och jag tror att han har förträngt det.
Rent vetenskapligt är det inte heller omöjligt. På regionernas sjukrådgivningssajt 1177 skriver man att minnesförlust är ett bekräftat symptom på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), som kan drabba den som har varit med om "skrämmande händelser som olyckor, krig och sexuellt eller fysiskt våld".
Då mannen inte är misstänkt för brott får han inte heller någon offentlig försvarare, utan familjen får betala en advokat själva.
– Vi har egentligen inte råd med det, men jag måste ju ta den kostnaden och skita i om vi får skulder, så länge han kommer ut, säger hans anhöriga.
Mannen är ostraffad och har, enligt henne, inte heller vänner och släktingar som är kriminella.
– Han sköter sitt liv, går till sitt jobb, är hemma med katterna eller träffar vänner.
Åklagare Michelle Stein säger att häktningsbeslutet i sig inte förbjuder mannen att till exempel ringa telefonsamtal.
– Han har inte några restriktioner, utan kan förmedla sig med omvärlden, så det är inte att jämställa med att vara häktad med restriktioner.
Det här är en ostraffad, vanlig människa. Är det proportionerligt att hålla honom häktad?
– Min uppfattning är att det är proportionerligt och den uppfattningen har ju tingsrätten delat.