Viruset kastar om allt för mc-kortegen

Maria Andersson startade den årliga mc-kortegen som ska manifestera mot våldet mot kvinnor. I år, på lördagen, blir den annorlunda.

Kortegen har tidigare år passerat Södra promenaden, i år vet bara kortegedeltagarna vilken väg de tar.

Kortegen har tidigare år passerat Södra promenaden, i år vet bara kortegedeltagarna vilken väg de tar.

Foto: David Hernqvist

Norrköping2020-05-22 17:00

Orange day mc samlar varje år mc-förare från hela landet för att markera mot våldet mot kvinnor. Kortegen samlar upp folk från olika städer och avslutas i Norrköping, där grundaren Maria Andersson kommer från.

– Det är både en manifestation och insamling för att motverka att kvinnor utsätts för våld, säger hon.

I år har corona tvingat till att ändra på kortegens upplägg. Det blir ingen uppsamling i slutdestinationen Norrköping. I stället kör olika grupper motorcyklister på högst 45 personer tillsammans på en rutt de bara själva vet om.

– Tyvärr kan jag inte uppmana folk att komma och se oss eftersom jag inte kan säga var vi kör.

Sker mindre korteger i andra städer?

– Ja, jag har ett fantastiskt stöd från personer i andra städer som hjälper till att samordna. Allt sker så att vi håller avståndet till varandra.

Maria Andersson startade Orange day mc efter att upplevt fysisk och psykisk misshandel i sitt liv. Att föreläsa om våldet mot kvinnor har blivit ett sätt att förändra med hjälp av sina egna erfarenheter. Då pratar hon om hur man pratar om och med kvinnor och med sina barn.

– Det är problematiskt att säga till sin son att han spelar fotboll som en tjej, för då menar du att tjejer är sämre. Folk kontaktar mig efter föreläsningar om problem som jag råkat ut för, det är lättare för mig att hjälpa dem då jag kan sätta mig in hur det är.

Motorcykelkulturen har ett rykte att vara macho, stämmer det?

– Skitsnack, visst finns det machokillar som kör motorcykel. Men det finns det i alla sammanhang, de allra flesta har ett stort hjärta bakom sin väst. Jag menar att de som kör med oss är de stora samhällshjältarna, de gör mycket som de inte får uppmärksamhet för, säger hon.

Det är svårt i dagsläget att avgöra om våld ökar i hemmen eftersom anmälningarna ökar på vissa håll och minskar på andra. Däremot innebär coronapandemin att fler är hemma, därmed ökar riskfaktorerna för att våld i nära relationer ökar. Olga Persson, förbundsordförande för Unizon som samordnar kvinnojourer i landet, berättar.

– Länder som Italien och Frankrike rapporterar om en ökning och det är troligt att situationen är liknande i Sverige, i dagens situation ökar våld, missbruk, oro och insyn i familjer minskar vilket troligtvis leder till att kvinnor far illa. När kvinnor och barn är hemma är det svårare att söka stöd för att män lättare kan övervaka dem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!