ViN-chefen: "Mycket osannolikt" med värsta-scenariot

I ett "worst case scenario" kan Region Östergötlands hyrstopp göra att akuten på Vrinnevisjukhuset inte kan hålla öppet dygnet runt. Men sjukhuschefen tonar ner riskerna. "Det är oerhört osannolikt", säger Tobias Ekenlie – och berättar att rekryteringen tvärtom går bra och att vårdplatser i veckan har kunnat nyöppnas.

Riskerar Vrinnevisjukhuset att få hålla akuten stängd på nätterna? Den sjukhusansvarige chefen tonar ner riskerna.

Riskerar Vrinnevisjukhuset att få hålla akuten stängd på nätterna? Den sjukhusansvarige chefen tonar ner riskerna.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-02-01 12:30

Det är i en risk- och konsekvensanalys som regionen själva har pekat ut en rad möjliga risker, när man nu ska fasa ut all hyrpersonal från verksamheten. I analysen har man bland annat skissat på ett allra värsta läge, där man tappar all sin hyrpersonal och inte lyckas ersätta den med ordinarie personal.

Bland de 350 risker som nämns finns flera som rör den östra länsdelen. Till exempel fruktar man att "nödvändig vård inte kan erbjudas fullt ut" på vårdcentralerna i Skärblacka och Valdemarsvik. Förlossning och BB på Vrinnevisjukhuset riskerar också att behöva stänga delar av veckan.

Men kanske mest anmärkningsvärt: Att akuten på Vrinnevisjukhuset kanske inte kan ha öppet dygnet runt.

undefined
"Jag skulle säga att det är mycket osannolikt", säger Tobias Ekenlie, sjukhusansvarig chef på ViN, om skräckscenariot i riskanalysen.

Men hur stor är den risken egentligen? Vi frågade Tobias Ekenlie, som är sjukhusansvarig chef på Vrinnevisjukhuset.

– Jag skulle säga att det är mycket osannolikt. Vi har ju löpande koll på många verksamheter och ser att rekrytering på många ställen går bra, säger han.

– Jag har till exempel själv ett övergripande ansvar för barn- och kvinnosjukvården i länet och där ser vi att på områden där vi har haft ett stort hyrberoende lyckas vi nu rekrytera till fasta tjänster. Och där har vi lagt planer för avtrappningar av hyrpersonal och det går bra. Inom de här områdena räknar vi med att vara fria från hyrpersonal efter sommaren, säger Tobias Ekenlie.

Han säger att det är viktigt att man nu genomför det här hyrstoppet – för att i slutändan få en bättre vård.

– Det går inte att utveckla en bra, effektiv verksamhet för patienternas bästa om vi har ett stort hyrpersonalberoende. Utan det kräver att man har en kontinuitet i bemanning och har fast personal, säger han och förklarar att man till exempel vill att patienterna ska få möta samma personal vid sina besök.

undefined
"Den här veckan har vi öppnat fler vårdplatser på ViN", säger Tobias Ekenlie, som ser flera positiva effekter av det pågående arbetet.

Men om ser till det här "värsta-scenariot" är ni oroliga för att det ska bli så i någon del av verksamheten, att man inte lyckas rekrytera?

– Det är oerhört osannolikt att man skulle hamna i ett sånt scenario, säger Tobias Ekenlie, som menar att utvecklingen tvärtom går åt andra hållet.

– Man kan se väldigt positiva tecken nu. Den här veckan har vi till exempel öppnat fler vårdplatser på ViN, både på medicinavdelningar och på akutvårdsavdelningen. Så den här omställningen som görs och det här arbetet som görs får ett positivt utfall.

Men det är alltså vårdplatser som tidigare har hållits stängda på grund av personalbrist?

– Precis. Så vi ser att det går att öppna lite fler platser, inte så att det är stora mängder, men på helheten så spelar det stor roll, säger Tobias Ekenlie.

undefined
Pamela Mårdh Arkler, verksamhetschef vid Vrinneviakuten, tror inte heller att riskanalysens värsta-scenario ska bli verklighet. "Det är inte sannolikt", säger hon.

Pamela Mårdh Arkler är verksamhetschef på akutkliniken på Vrinnevisjukhuset och delar Tobias Ekenlies bild om värsta-scenariot.

– Det är inte sannolikt, säger hon.

– Vi har inte ett abrupt hyrstopp på det sättet, men däremot har vi planer på att vi ska bli hyroberoende. Vi har en plan för hur vi ska trappa ut samtidigt som vi skolar in nya medarbetare, som tar över deras positioner, och vi har folk på väg in.

Hur går rekryteringen för att ersätta hyrpersonalen?

– Det går faktiskt bra. Vi har haft ett par tuffa år bakom oss, där vi har haft en väldigt stor personalomsättning. Samtidigt är det ju en arbetsplats som har varit attraktiv, med tanke på vilket uppdrag vi har – många tycker att det är intressant med akutsjukvård. Så det finns folk som söker sig till oss när vi söker sköterskor. Och det är ju bara sjuksköterskor som vi hyr in.

undefined
"Just nu ser rekryteringen ut att gå enligt våra planer", säger verksamhetschefen Pamela Mårdh Arkler.

Har ni nån prognos för när ni kan vara färdiga med att fasa ut hyrpersonalen?

– Planen är till efter sommaren och just nu ligger vi enligt plan, säger Pamela Mårdh Arkler, som förklarar att de oroande exemplen i regionens analys egentligen inte är så anmärkningsvärda.

– I en riskanalys måste man ju ta höjd för ett värsta scenario och fundera kring ”vad skulle hända då?”. Men i det här fallet har vi en plan som vi håller oss till. Och vi vill ju vara hyroberoende för att bli bättre. Det blir bättre kvalitet för patienterna när vi har egen personal, som vi kan ge utbildning och som blir vana vid arbetsplatsen.

Så kort och gott: Ni är inte oroliga för att det här värsta scenariot ska uppstå?

– Nej, för nu ser det ut att gå enligt våra planer, att vi kan hålla oss till den uttrappningen som är planerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!