Folkomröstning om Louis De Geer kan bli aktuell

Frågan om en folkomröstning angående en eventuell försäljning av Louis De Geer lyftes under Kulturnattens protester mot planerna. "Borgerlig samverkan och SD bör svara på hur de ser på en folkomröstning", säger Robert Nordman (MP).

Många tog chansen under Kulturnatten att protestera mot planerna om en eventuell försäljning av Louis De Geer.

Många tog chansen under Kulturnatten att protestera mot planerna om en eventuell försäljning av Louis De Geer.

Foto: Läsarbild

Norrköping2023-10-04 05:00

Namnlistor cirkulerade under Kulturnatten där frågan om en folkomröstning angående försäljningen av Louis De Geer aktualiserades.

Bakom initiativet ligger Kärngruppen, som är en del av Facebookgruppen Stoppa kulturslakten i Nkpg.

Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar. En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det och om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det. I Norrköpings fall innebär det att drygt 10 000 namnunderskrifter krävs för att kommunfullmäktige måste ta upp frågan. Medborgare bakom ett folkinitiativ har sex månader på sig att samla in tillräckligt med namnunderskrifter.

undefined
"Jag tror att det är ganska realistiskt att de får ihop tillräckligt med namnunderskrifter", säger Robert Nordman (MP) om möjligheterna att det blir en folkomröstning angående en försäljning av Louis De Geer.
undefined
Här ringlar sig protestringen runt Louis De Geer-hallen under Kulturnatten.

Miljöpartiet lyfter frågan till kommunfullmäktige redan nu. I en interpellation vill de ha svar på hur den politiska majoriteten ställer sig till en folkomröstning med innebörden: "Ska Norrköpings kommun kunna sälja Louis De Geer Konsert och Kongress till privat aktör?"

– Vi vill vara snabba på bollen när man ser att namninsamlingen nu är på gång. Styret kan inte undvika att veta att den är på gång. Jag tror också att det är ganska realistiskt att de får ihop tillräckligt med namnunderskrifter, säger Robert Nordman (MP).

I interpellationen vill MP veta om styret är beredda att skyndsamt tillmötesgå en fråga om folkomröstning? Om styret kommer att respektera tidsgränsen på sex månader för att samla in namn eller om man går vidare med beslut om försäljning om utredningen ger underlag för det? Om det blir en folkomröstning kommer styret att respektera utfallet?

– Vad de kan tänkas svara kan jag i det här läget inte ens spekulera i. Om det blir än mer envishet eller att det just nu bara är en utredning eller nåt annat. Det är väldigt svårt att säga vad för typ av svar det blir, säger Robert Nordman.

Men om utredningen skulle visa att en försäljning av Louis De Geer är en bra affär för Norrköping, hur ställer ni er till det då?

– Det finns ingen utredning någonsin som över tid kan visa att det är säkert med en försäljning. Förr eller senare skulle det bli nån hyreshöjning eller nåt liknande som får oerhört negativa konsekvenser, säger Robert Nordman.

undefined
Både Reidar Svedahl (L) och Sophia Jarl (M) mötte namnlistorna under Kulturnattens protester mot de eventuella planerna på en försäljning av Louis De Geer.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) var själv ute under Kulturnatten och såg att namnlistorna cirkulerade.

– Kommer det in tillräckligt med namn så är det den svenska demokratin som stipulerar vad en kommun måste göra i en viss fråga. Så är spelreglerna, säger hon.

En folkomröstning är ändå inte så enkelt som det kan låta, menar hon.

– Det som är viktigt att komma ihåg är att det fortfarande inte finns något förslag och att en folkomröstning i sig är rådgivande. Hur ställer man frågan och vad har de som röstar för fakta i frågan? Titta bara på Brexit, även om det inte går att jämföra med en försäljning av Louis De Geer, så blev det ganska dåligt för Storbritannien.

– Har man en folkomröstning måste man nå ut med det som är fakta i frågan. Vad menar de med att sälja? Är det fastigheten eller är det driften?

När det gäller Miljöpartiets interpellation har Sophia Jarl i skrivande stund inte läst den.

– Den kommer att komma in i vår behandlingsprocess och vi ska såklart bemöta de frågorna. Där får jag svara mer specifikt när vi behandlat frågan i Borgerlig samverkan tillsammans med SD. Vi behöver formulera det och prata om det.

Folkomröstningar

Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas.

Det kan vara en enskild medborgare eller en mindre grupp av personer, som organiserar och koordinerar ett folkinitiativ för en folkomröstning.

Ett folkinitiativ kan ta upp exakt samma frågor som fullmäktige. Det betyder att frågorna måste ligga inom den kommunala kompetensen och vara sådana kommunala frågor som kan beslutas av fullmäktige.

Källa: SKR

Karta: Louis De Geer Konsert & Kongress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!