– Första hösten i fullmäktige påpekade vi att jämställdhet inte fanns med någonstans i majoritetens budget och nu finns det med i ett av kommunens mål, säger hon.
Feministiskt Initiativ har också fått igenom två av sina motioner. Den ena handlar om att kommunens enkäter och blanketter ska kompletteras med ett alternativ vid sidan om man eller kvinna, för den som inte identifierar sig själv som något av de två.
Den andra handlar om att kommunen ska gå med i ett antirasistiskt nätverk.
Det här är FI:s första mandatperiod i kommunfullmäktige. Genom en valteknisk samverkan fick partiet en ordinarie plats i socialnämnden och en ersättarplats i vård- och omsorgsnämnden.
– Det är viktigt att sitta i fullmäktige. Om jag vill att samhället ska ta en riktning som jag tycker är bra, behöver jag sitta där.
Sitter inte i Rådhuset
Eller kanske inte just hon, men i alla fall partiet. Själv är hon lite kluven. Ibland känns det som att arbetet tar för mycket tid och kraft vid sidan av hennes heltidsarbete som läkare. Ibland, särskilt efter ett möte där FI kunnat göra skillnad, känns det bara roligt.
Feministiskt initiativ har inte, som de andra partierna, något kontor i Rådhuset och eftersom partiet också saknar ledamot i de flesta nämnder och i kommunstyrelsen är det inte så lättjobbat, konstaterar hon.
– Det känns som att kliva in i en färdigrepeterad pjäs ibland, säger hon om kommunfullmäktiges möten där frågorna som tas upp redan diskuterats i nämnderna och i kommunstyrelsen.
Hon försöker att läsa på för att förstå vilka frågor det förmodligen blir debatt om och de hjälps åt i partiet. Hon förbereder sina inlägg noga.
– Så att det jag säger blir begripligt, tydligt och pedagogiskt. Jag tänker att det är bästa sättet att få folk att lyssna.
Inklude
ras i diskussionerna
Under hösten tycker hon sig ha märkt en skillnad genom att FI mer tydligt inkluderas i diskussionerna. Förut kunde en fråga hon ställde under ett möte förbli obesvarad.
– Vi har jobbat oss in och fått respekt för att vi har tagit oss an frågor på ett seriöst sätt, säger hon.
Litenheten gör att partiet får koncentrera sig på sina kärnfrågor. Dit hör socialpolitiska frågor, miljöfrågor och jämställdhet.
FI har inget formellt samarbete med något annat parti och hur det kan se ut efter valet har Sandra Isaksson inget svar på.
– Det skulle bero helt på vad vi får för inflytande. Vi har kunnat göra en hel del i opposition, säger hon.