Skriftliga avtal minskar risken för missförstånd

Klagomål mot hantverkare ligger alltid i topp tre hos Konsumentverket. "Tänk på att ha skriftliga avtal, då minskar risken för missförstånd och det är lättare att klaga i efterhand", säger konsumentvägledaren.

Erika Herrlin är konsumentrådgivare. Hon tycker att fler borde använda sig av skriftliga avtal när man anlitar hantverkare.

Erika Herrlin är konsumentrådgivare. Hon tycker att fler borde använda sig av skriftliga avtal när man anlitar hantverkare.

Foto: Privat/Lina Handberg/Liselotte S Johansson

Norrköping2022-07-09 14:00

Om du står inför en större renovering är rådet att vara tydlig i kontakten med hantverkarna.

– Vi har en mall för hur man kan skriva avtal på vår hemsida, vi vill gärna att fler använder sig av den, säger Erika Herrlin, konsumentrådgivare på Hallå konsument, vägledning inom Konsumentverket.

Hon har läst vår artikel om familjen Timholt. De har en vattenläcka i sitt hus orsakad av att hantverkare inte utfört sitt arbete korrekt. Hon kan inte göra en bedömning av enskilda ärenden, men hon har förståelse för situationen som familjen har hamnat i.

– Det är ju olyckligt när hantverkare skyller på varandra och jag förstår att det blir svårt för familjen, säger hon.

undefined
När man renoverar hemma är det bra med tydliga avtal, tipsar konsumentrådgivaren. Vid exempelvis en våtrumsrenovering är ofta flera hantverkare med olika kompetens inblandade.

Det råder delade meningar om huruvida familjen Timholts badrum renoverades med totalentreprenad eller delad entreprenad. Renoveringen beställdes och genomfördes innan familjen köpte huset. Men om man vill undvika att hamna i samma situation som familjen vid en renovering är det generella rådet att avtala så mycket som möjligt.

– Tänk på att ha skriftliga avtal, då minskar risken för missförstånd och det är lättare att klaga i efterhand. Med ett avtal finns bevis för vad parterna har kommit överens om, säger Erika Herrlin.

Det finns både för- och nackdelar med totalentreprenad respektive delad entreprenad.

– Det är ju lättare för kunden med totalentreprenad, då behövs bara avtal med en hantverkare. Men om kunden önskar en särskild hantverkare på en del av jobbet behöver kunden sköta kontakterna själv.

undefined
Om man är missnöjd med ett arbete ska man börja med att höra av sig till hantverkaren som utfört jobbet eller till den som har totalentreprenaden om det finns en sådan.

I det senare fallet är det en god idé att vara noggrann under arbetets gång och dokumentera löpande vem som gjort vad.

Vad är rådet om det blir fel?

– Var noggrann och dokumentera skadan i film och bild. Det är konsumenten som ska bevisa att tjänsten har utförts på fel sätt. Det kan vara klokt att ta hjälp av en oberoende som besiktar. Klagan ska sedan ske skriftligt till hantverkaren som utfört jobbet eller till den som har totalentreprenaden.

De stegen har familjen redan gjort. Vad kan de göra nu?

– Kommer parterna inte överens kan de ta det vidare för en juridisk bedömning, då finns Allmänna reklamationsnämnden eller tingsrätten.

I familjens fall vägrade Anticimex ta kostnaden för vattenskadan med hänvisning till den utökade undersökningsplikten. Detta eftersom små sprickor i fogen fanns omnämnda i besiktningsprotokollet.

Erika Herrlin råder husköpare att titta på besiktningen av huset som har gjorts. Hon berättar att de flesta överlåtelsebesiktningar inte täcker hela undersökningsplikten. Normalt omfattas exempelvis inte el, vattnets kvalitet, eldstad eller vitvaror.

Men hur långtgående är den utökade undersökningsplikten, ska man behöva bryta upp någon annans golv?

– Nej, men det är viktigt att tänka på den undersökningsplikt man har och att läsa på vad som ingår i besiktningen. Om saker påpekas under besiktningen, eller inte ingick, så kan man behöva titta närmare på det. Man kan till exempel behöva ta in en fuktsakkunnig, en elinstallatör eller sotare. 

Då får man själv ta kostnaden?

– Precis. Men jag kan inte säga något om man just i det här fallet skulle ha undersökt mer. 

Familjen har utan framgång försökt att få hjälp via sitt försäkringsbolag. Erika Herrlin tipsar om att familjen kan höra av sig till Konsumenternas försäkringsbyrå för tips och råd.

Hallå konsument

Hallå konsument finns till för att "ge oberoende vägledning direkt till konsumenter". Via Hallå konsument kan en konsument ställa frågor om problem kopplade till exempelvis köp av varor eller tjänster.

Hallå konsument samordnas av Konsumentverket, som är en statlig myndighet som arbetar med just konsumentfrågor, men man samverkar också med flera andra myndigheter och konsumentbyråer.

Källa: Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!