Olle Vikmång känner inte igen Sophia Jarls bild av krisen

Olle Vikmång (S) reagerar på Sophia Jarls (M) historiebeskrivning i en intervju med Norrköpings Tidningar. "Det var inte ett underskott på 700 miljoner, det är direkt felaktigt", säger han.

Olle Vikmång (S) tycker inte att Sophia Jarl (M) håller sig till sanningen när hon beskriver vilket läge Norrköping befann sig i när hon tog över styret i kommunen 2022.

Olle Vikmång (S) tycker inte att Sophia Jarl (M) håller sig till sanningen när hon beskriver vilket läge Norrköping befann sig i när hon tog över styret i kommunen 2022.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-11-01 15:58

Nyheten i korthet

  • Oppositionsrådet Olle Vikmång (S) ifrågasätter Sophia Jarls (M) beskrivning av vilket läge Norrköping befann sig i när hon tog över ledningen.
  • Vikmång hävdar att det påstådda underskottet på 700 miljoner kronor var felaktigt och att våldsvågen började först 2023, inte 2022 som Jarl påstår.
  • Han avvisar också Jarls påstående om att kommunen har omfördelat pengar från tomma skollokaler till personal, och säger att kostnaderna för tomma lokaler fortfarande betalas av kommunstyrelsen.

Under torsdagseftermiddagen kom Sophia Jarl till NT-huset för att medverka i en videointervju med chefredaktör Fredrik Lagerqvist. En som reagerade mot innehållet i intervjun är oppositionsrådet Olle Vikmång (S).

– Jag känner inte igen Sophia Jarls beskrivning av hur läget var i Norrköping när hon tog över, att kommunen skulle ha befunnit sig i kris, säger han.

Han lyfter fram tre exempel. 

Det första handlar om att Sophia Jarl menar att Norrköping hade ett ekonomiskt underskott på 700 miljoner kronor när hon tillträdde 2022.

Det underskottet, menar Olle Vikmång, beror på att nämnderna kom med ovanligt stora önskemål när det blev en ny politisk ledning i Norrköping.

– Det var extremt mycket mer än det brukar vara, säger han.

I en budgetprocess får nämnderna, exempelvis utbildningsnämnden eller vård- och omsorgsnämnden, önska hur mycket pengar de behöver för att klara sin verksamhet kommande år. De 700 miljoner kronor i underskott som Sophia Jarl menar att kommunen hade berodde till stor del, enligt Olle Vikmång, på att nämnderna önskade mer än de brukar.

undefined
Olle Vikmång (S) tycker inte att Sophia Jarl (M) håller sig till sanningen när hon beskriver vilket läge Norrköping befann sig i när hon tog över styret i kommunen 2022.

Nämndernas önskemål är inte en beställning till kommunstyrelsen. De får inte allt som står på önskelistan – och därför kan man inte se önskemålen från nämnderna som ett underskott.

– Absolut inte. Nämnderna fick en bråkdel av vad de önskade, säger Olle Vikmång.

Men hade inte ni fått samma önskelistor från nämnderna om ni styrt?

– Nej, om vi inte hade bytt styre hade processen sett annorlunda ut.

Olle Vikmång förklarar att nämnderna hade vetat om förutsättningarna och varit involverade i budgetarbetet på ett annat sätt om det varit samma politiska ledning. När det kom en ny politisk ledning visste inte nämnderna vad de hade att förvänta sig. Därför blev önskelistorna större än vanligt.

undefined
Olle Vikmång (S) och Sophia Jarl (M) har olika bild av hur det såg ut med våldsdåd i Norrköping 2022.

Olle Vikmångs andra exempel handlar om kriminaliteten i Norrköping. 

Han vänder sig mot Sophia Jarls uttalande om att det var mycket skjutningar i Norrköping när hon tillträdde 2022.

– Våldsvågen vi är inne i nu drog igång våren 2023. Jag säger inte att allt var fantastiskt innan men de skjutningar vi ser nu hade inte dragit igång än. Innan det var vi relativt förskonade om man jämför med likartade kommuner, säger han.

– Det handlade inte om att vi gjorde något mycket bättre. Och skjutningarna som drog igång 2023 beror absolut inte på nuvarande politiska styre. Det beror på helt andra faktorer. Men jag reagerar återigen emot Sophia Jarls beskrivning av situationen som helt felaktig.

undefined
Kostnaden för tomma skollokaler har flyttats från utbildningsnämnden till kommunstyrelsen. "Det har inte blivit mer personal", menar Olle Vikmång (S).

Olle Vikmångs tredje exemplet handlar om lokalkostnader. Sophia Jarl säger i intervjun att kommunen har "väldigt många mer miljoner nu att lägga på personal i stället för på tomma lokaler".

– Jag antar att hon menar skolstängningarna. Det är inget konstigt, vi hade också behövt anpassa antalet skolplatser utifrån antalet barn och elever – men det har inte skett någon omfördelning av pengar från lokaler till personal, säger Olle Vikmång.

– Utbildningskontoret har fått sänkta kostnader med 43 miljoner kronor men samtidigt betalar kommunstyrelsen 43 miljoner kronor för tomma skollokaler som inte används. Det handlar inte om att massa miljoner omfördelats till personal.

Men blir inte kommunen av med dessa kostnader när hyresavtal går ut?

– Nästan alla lokaler är kommunalt ägda. Det är om vi lyckas använda lokalerna till något annat eller om vi lyckas sälja dem. Först då kommer vi ur kostnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!