Vikmång om att ta över mitt i mandatperioden: "Inte optimalt"

De behövde inte vänta en hel mandatperiod. Efter två år med borgerligt styre är Socialdemokraterna tillbaka på tronen i Norrköping.
– Vi övervägde det länge. Men varje gång landade vi i att Norrköping måste styras på ett seriöst sätt, säger Olle Vikmång.

"Vi övervägde länge om vi skulle göra det ... men varje gång landade vi i att Norrköping måste styras på ett seriöst sätt. Om vi inte går in och tar ansvar nu – när läget är så här tufft –när ska vi då göra det?", säger Olle Vikmång om Socialdemokraternas beslut att gå in och ta över styret när Borgerlig samverkan fallit.

"Vi övervägde länge om vi skulle göra det ... men varje gång landade vi i att Norrköping måste styras på ett seriöst sätt. Om vi inte går in och tar ansvar nu – när läget är så här tufft –när ska vi då göra det?", säger Olle Vikmång om Socialdemokraternas beslut att gå in och ta över styret när Borgerlig samverkan fallit.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-12-01 18:00

Söndagen den 12 september 2022 led Socialdemokraterna ett historiskt valnederlag. För första gången – med undantag av en treårsperiod på 1990-talet – tappade partiet makten i Norrköping.

– Jag förbereder mig på en ny roll i opposition. Det är tydligt att Norrköpingsborna röstat för en annan typ av styre än det vi har haft, sa Olle Vikmång på en pressträff med dyster stämning i partilokalen på Gamla Rådstugugatan.

undefined
I september 2022 förklarade Olle Vikmång att Socialdemokraterna i Norrköping skulle gå i opposition efter valförlusten. Nu är han tillbaka på tronen.

Drygt två år senare har förutsättningarna förändrats. Det mesta pekar på att 42-årige Olle Vikmång den 16 december väljs till ny ordförande i kommunstyrelsen. Detta efter en händelserik månad där Borgerlig samverkan fallit efter att både Kristdemokraterna och Liberalerna bytt lag och börjat spela för Kvartetten igen.

Hur gick tankarna när det nuvarande styret sprack?'

– Ärligt talat var det inte självklart att vi skulle kliva in och ta över styret så nära inpå nästa val, det är inte optimalt. Vi övervägde länge om vi skulle göra det ... men varje gång landade vi i att Norrköping måste styras på ett seriöst sätt. Om vi inte går in och tar ansvar nu – när läget är så här tufft – när ska vi då göra det?

Vem tog initiativet till samtal mellan partierna i Kvartetten?

– Vi arbetar på samma arbetsplats, så vi pratar ju med varandra nästan varje dag. Men hela den veckan, när KD och L ställde krav på förändringar inom Moderaterna, fördes det samtal. Dagen efter att KD fattat definitivt beslut om att lämna Borgerlig samverkan tog samtalen fart på allvar.

undefined
Så här såg det ut när Sophia Jarl (M), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L) presenterade Borgerlig samverkan. Två år senare har det borgerliga styret spruckit.

Norrköpingsbor tycker kanske att vi borde göra som i Linköping, att ett samarbete mellan de två största partierna skulle ge en större stabilitet. Fördes det under de här veckorna några konkreta samtal mellan er och Moderaterna?

– Nej, vi hade inga kontakter med M. Min uppfattning är att ett sådant samarbete är omöjligt med den ledning som är nu. Och dessutom tycker jag att vi har ett bra alternativ i Kvartetten.

Men med fyra partier, varav två nyligen ingick i ett borgerligt styre, med olika politiska ingångar och dessutom i ett minoritetsstyre som behöver Vänsterpartiets stöd förstår nog de flesta att det kan bli två utmanande år fram till valet 2026.

– Det stämmer att vi är beroende av stöd från något annat parti i de frågor vi behöver vara säkra på att få majoritet. Men vi kan egentligen bara fällas om M, SD och V går ihop. Och jag är öppen för att förhandla med alla partier förutom SD.

Kvartetten har jobbat fram ett politiskt program med över 100 punkter. Det finns frågor där de nya samarbetspartnerna står långt från varandra. Mot den bakgrunden ber vi Olle Vikmång berätta hur han ser på vissa – åtminstone på pappret – stötestenar.

V och C är inte nöjda med att kommunen stöttar flygplatsen. C vill successivt minska koncernbidraget till flygplatsen medan V omedelbart vill lägga ner flygplatsen. Vad har Kvartetten för planer för flygplatsen?

– Vi inom Kvartetten är överens om att utveckla hela flygplatsområdet. Vi vill bland annat åstadkomma fler flygrelaterade etableringar.

undefined
Maria Sayeler Behnam (S), Christian Widlund (C), Olle Vikmång (S), Monica Holtstad (L), Tomas Tekmen (KD) och Eva-Britt Sjöberg (KD) under tisdagens pressträff med Kvartetten. "Överlag skulle jag säga att det råder god samsyn, det har varit smidiga förhandlingar", säger Olle Vikmång om de budgetförhandlingar som hållits mellan de fyra partierna.

Vindkraften var en stor valfråga 2022. Liberalerna drev frågan om att sätta stopp för vindkraftsetableringar och ett av Borgerlig samverkans allra första beslut var att använda det kommunala vetot och stoppa Holmens planer på en vindkraftsanläggning vid Klintaberget norr om Simonstorp. Men både KD, S och C är för vindkraften. Hur får ni ihop det här i Kvartetten?

– Vi i Kvartetten är överens om att det behövs mer fossilfri elproduktion i Norrköping. Vi är öppna för att seriöst pröva alla ansökningar som kommer in, oavsett kraftslag. Det kan vara vindkraft, kärnkraft eller solenergi. Allt ska prövas seriöst.

– I den här frågan kommer det alltså bli en förändring i inställningen. Vi kommer inte på förhand säga nej utan gör en seriös prövning för att se om det är lämpligt.

En av KD:s hjärtefrågor är LOV, lagen om valfrihet, inom vårdverksamhet som hemtjänst och äldreboende. Samtidigt är inställningen från V att man vill minska de privata aktörerna inom vården. Hur ska ni lösa den knuten?

– Vi har en överenskommelse om att riva upp beslutet kring LOV i hemtjänsten som gick ut på att även de privata utförarna kan tilldelas uppdrag bland de brukare som inte gör ett aktivt val. Vi ska heller inte gå vidare med LOV på särskilda boenden. Däremot går vi vidare med LOV inom daglig verksamhet, som främst riktar sig till människor som omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), säger Olle Vikmång.

Vänsterpartiets gruppledare har ju nöjt konstaterat att det är de som bestämmer nu. I samband med att V meddelade att de kommer att stötta Kvartetten presenterade Nicklas Lundström en lista med "förhandlingsresultatet". Hur ska ni ha råd med de reformerna? Ska Kvartetten i likhet med V ta av det egna kapitalet, kommunens sparade pengar?

– Jag vill vara tydlig med att vi aldrig skulle gå fram med ett styre som inte håller fast i ekonomin. Vi kommer aldrig äventyra kommunens ekonomi. Nicklas och Vänsterpartiet har alltid 100–150 miljoner kronor mer än oss andra när vi lägger fram våra budgetförslag, men det är inte aktuellt för vår del. Dessutom behöver ju inte alla de här reformerna införas på en gång, det kan komma senare.

undefined
Kvartetten 2.0. Vindkraften är en av frågorna som Kvartetten har en annan inställning till än Borgerlig samverkan. "Vi är öppna för att seriöst pröva alla ansökningar som kommer in, oavsett kraftslag. Det kan vara vindkraft, kärnkraft eller solenergi, allt ska prövas seriöst", säger Olle Vikmång.

Under torsdagen la Kvartetten fram sitt förslag på tilläggsbudget för 2025–2028. Det visar på ett beräknat underskott på 28 miljoner kronor för nästa år. 

Hur skiljer sig den här budgeten från Socialdemokraternas förslag?

– Det är alltid ett givande och tagande i budgetförhandlingar. Det är några reformer som vi inte får med. Men överlag skulle jag säga att det råder god samsyn, det har varit smidiga förhandlingar.

Ni vill alltså riva upp ett beslut gällande LOV. Finns det fler beslut som kan rivas upp?

– Det kan komma fler saker som vi behöver riva upp. Vi är redan överens om att inte gå vidare med bildandet av en tillväxtkoncern bestående av flera kommunala bolag, exempelvis Visualiseringscenter.

Kan det bli organisationsförändringar inom kommunen? Får vi en ny kommundirektör?

– Inga stora organisationsförändringar är planerade. När det gäller direktörer inom kommunen tillsätts de av kommundirektören, inte politiken. I övrigt kommer jag inte kommentera enskilda personalärenden, särskilt inte innan jag tillträtt som kommunstyrelsens ordförande, säger Olle Vikmång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!