Efter alla avvecklingar – de manifesterar för förskolorna

Victoria Edwardsson jobbar på Önskestjärnan – en av förskolorna som ska avvecklas. Nu uppmanar hon politikerna att tänka över vilka konsekvenser förtätningarna får – både för barnen och personalen.

Ett 20-tal personer hade sökt sig till Hörsalsparken på onsdagen för att manifestera mot förtätningarna på förskolor runt om i Norrköping.

Ett 20-tal personer hade sökt sig till Hörsalsparken på onsdagen för att manifestera mot förtätningarna på förskolor runt om i Norrköping.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-09-25 21:25

Nyheten i korthet

  • En manifestation för att stärka förskolor ägde rum i Hörsalsparken, Norrköping, initierad av Victoria Edwardsson, anställd på förskolan Önskestjärnan som ska avvecklas senast 2026.
  • Edwardsson uppmanar politiker att överväga konsekvenserna av avvecklingen av 17 förskolor, både för barn och personal, och lyfta vikten av att satsa på förskolan.
  • Manifestationen riktade uppmärksamheten mot Skolverkets rekommendationer om barngruppers storlek i förskolan, och uppmanade politiker att ta hänsyn till dessa.

Under budskapet "Starka tillsammans" manifesterade ett 20-tal personer i Hörsalsparken på onsdagskvällen. Initiativtagare var Victoria Edwardsson. Hon jobbar på Önskestjärnans förskola i Hageby – som enligt ett beslut i utbildningsnämnden ska avvecklas senast sommaren 2026.

undefined
Bakgrunden till onsdagens manifestation är att de styrande i Norrköping de senaste åren beslutat om att avveckla 17 förskolor - vilket motiveras med att det är en anpassning till de minskade barnkullarna.

– Jag anordnar den här manifestationen för att våra politiker och beslutsfattare måste förstå hur viktigt det är att vi satsar på förskola, skola och fritidshem. Barnen är vår framtid, säger Victoria Edwardsson.

Manifestationen i sig var opolitisk – men det fanns gott om politiker i Hörsalsparken. Toppnamn som Sophia Jarl (M), Ingrid Cassel (M), Maria Sayeler Behnam (S), Nicklas Lundström (V) och Christian Widlund (C) fanns på plats när Victoria Edwardsson och kollegan Linnea Carlström tog hand om mikrofonen.

– Visst, lokaler kostar. Men det gör även psykisk ohälsa, arbetslöshet och gängkriminalitet. Att försämra förutsättningarna för barn och personal kommer bli dyrt för samhället i framtiden, säger Victoria Edwardsson.

undefined
Linnea Carlström och Victoria Edwardsson var initiativtagare till manifestationen. "Politiker och beslutsfattare måste förstå hur viktigt det är att vi satsar på förskola, skola och fritidshem. Barnen är vår framtid", säger Victoria Edwardsson.

– Ni kan påverka en hel generation – använd den möjligheten, säger Linnea Carlström i riktning mot beslutsfattarna.

Bakgrunden till onsdagens manifestation är de beslut som de styrande politikerna i Norrköping fattat de två senaste åren. Totalt handlar det om att avveckla 17 förskolor.

– Vi tycker ju det här är dåliga beslut och vi vill att politikerna tänker över vilka konsekvenser det här får, främst för barnen, säger Victoria Edwardsson.

De styrande pekar på att man anpassar organisationen till befolkningsunderlaget, som visar på färre barn och elever?

– Jag tycker man ska lyssna på Skolverkets rekommendationer kring hur stora förskolans barngrupper ska vara. För ett- till treåringar bör man inte vara fler än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp, säger Victoria Edwardsson. 

undefined
"Varför är vi 17 barn i vår grupp när Skolverket rekommenderar att vi ska vara 15 barn?", undrar förskoleläraren Nicki Holmström i sitt samtal med Sophia Jarl och Ingrid Cassel.

En som är inne på samma linje är Nicki Holmström, förskollärare i Kolmården.

– Varför har vi 17 barn i vår barngrupp när Skolverket rekommenderar 12 barn per barngrupp i den åldern?, undrar hon och i sitt samtal med Ingrid Cassel (utbildningsnämndens ordförande) och Sophia Jarl (kommunstyrelsens ordförande).

Blev du nöjd med svaret?

– De säger att de har koll på läget ... grejen är att det ser olika ut i kommunen. I Kolmården och de andra ytterområdena står det knappast några tomma stolar, som det verkar göra typ i Hageby och Navestad, säger Nicki Holmström.

Karta: Hörsalsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!