"Vi törs inte släppa ut våra barn"

Tung trafik dundrar fram längs Djurövägen utanför Norrköping och inte många vågar cykla eller gå längs med vägen. De boende har länge väntat på en gång- och cykelväg och de kommer att få vänta i cirka två år till.

Avsiktsförklaring. Sedan 2014 har Norrköpings kommun diskuterat med Trafikverket om den gång- och cykelbana som ska byggas längs med Djurövägen. Byggstart blir sannolikt våren 2018.

Avsiktsförklaring. Sedan 2014 har Norrköpings kommun diskuterat med Trafikverket om den gång- och cykelbana som ska byggas längs med Djurövägen. Byggstart blir sannolikt våren 2018.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2016-08-10 07:30

– Vi som bor på Djurön och utmed vägen till Djurön törs inte släppa ut våra barn på den hårt trafikerade vägen, säger Ola Skoglund. Det finns ju pengar liggande till en gång- och cykelbana så vi väntar bara på att något ska hända snart.

Utbyggnaden av Marby närmar sig och på Norrköpings kommun har man i tre år diskuterat med Trafikverket när och hur en gång- och cykelbana ska komplettera Djurövägen.

– Vi har gjort en förstudie och nu inventeras växt- och djurlivet längs med vägen, säger Leif Lindberg, teknisk chef Norrköpings kommun. I augusti möter vi Trafikverket på nytt och därefter hoppas vi ha en tidsplan.

Den tunga trafiken till Djurön kommer så småningom att öka när trafik till och från byggen, i bland annat Marby, också kommer att belasta Djurövägen.

– Det vore väl klokt om kommunen börjar med att bygga en gång- och cykelbana innan man gör allt det andra, säger Anders Wennerblad, aktiv i Facebookgruppen "Vi utmed Djurövägen". Kommunen borde börja med att skapa förutsättningar för en expansion och leva upp till sina egna miljömål innan man beviljar nya bygglov åt det här hållet.

Leif Lindberg förstår synpunkterna men kan idag inte säga hur de olika tidplanerna kommer att haka i varandra.

– Vi tror att vi kan börja bygga gång- och cykelbanan våren 2018, säger Leif Lindberg. Trafikverket ska samtidigt skapa säkrare busshållplatser längs Djurövägen och vi ska genomföra siktförbättrande åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om