"Vi slutar inte förrän vi hittat honom"

Helikopter och frivilliga från Missing people.
Helikopter och frivilliga från Missing people.

Ett 100-tal personer sökte under torsdagen i trakterna av Ågelsjön efter en man som anmälts försvunnen under tisdagseftermiddagen.

Norrköping 16 juli 2020 12:08

Ett stort sökpådrag genomfördes i trakterna av Ågelsjön och Yxbacken under torsdagen efter att en 55-årig man från Norrköping försvunnit. Mannen blev anmäld försvunnen under tisdagseftermiddagen. 

På torsdagen intensifierades sökningsarbetet nordväst om Norrköping efter att man hittat mannens bil i området.

På plats fanns helikopter, drönare, polis, hundar och frivilliga organisationer.  På eftermiddagen deltog cirka 100 personer i sökandet. 

– Vi har 13 polispatruller på plats, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Alla sökdeltagare var indelade i grupper som fått varsitt sökområde. Bland de frivilliga organisationerna fanns Search and Rescue från Södermanland.

– Vi har blivit hitlarmade av polis. Nu inväntar vi söksektorer av dem. Det är viktigt att man håller sig inom zonerna man får så att man inte stör arbetet på något sätt, berättar Patrik Andersson från Search and Rescue.

Även Missing People fanns på plats. 

– Vanligtvis pågår polisens sökinsats i cirka tre dygn. Men det beror på hur stor chans man bedömer att personen har att fortfarande vara vid liv. Men när polisen är klara med sin sökinsats då fortsätter vi. Vi slutar inte förrän vi har hittat honom, säger Lotta Klang Bergström, operativ chef för Missing people Östergötland och Sörmland.

Yvonne Lindberg, som bor i närområdet, var en av alla privatpersoner som anslöt till platsen. 

– Jag har varit med och sökt två gånger tidigare. Det känns såklart jobbigt, men det är viktigt att göra vad man kan för att hjälpa till, säger hon.

– Man får inte tänka för mycket på vad som har hänt utan bara nollställa sig och göra det som behövs.

Vid 21.30-tiden på torsdagkvällen hade den försvunne personen ännu inte hittats och inga nya fynd gjorts, men Missing People räknade med att fortsätta söka till 23-tiden.

– Vi har inte kommit närmare en lösning. Inte mer än att vi har sökt av vissa sektorer, säger Tor Sevelius, räddningsledare och ansvarig för räddningsinsatsen Vid 21.30-tiden på torsdagen.

Hur har det varit att söka i området?

– Det är väldigt tufft. Terrängen är kuperad, har tät skog, snår, och många områden med sank mark. Det är svårt att gå i den och svårt att se. Det krävs att man nästan söker av varje kvadratmeter för att man inte ska missa något, säger Tor Sevelius.

Har ni sett aktivitet från mannens telefon?

– Vi har positionerat den, men det har inte gett något nytt. Vi har en mast i närheten av Svärtinge som den senast har kopplats upp mot, men området som den täcker är ju gigantiskt.

Hur är planen för natten och fredagen?

– Vi har en begränsad insats under natten. Då är vi inte ute i den oländiga terrängen på samma sätt, utan vi håller oss till stigar och vägar. Tyvärr gör värmekamera ingen nytta när det är varmt, så det vet jag inte om vi använder. Sedan satsar vi större igen när det ljusnar.

Polisen vill gärna ha hjälp från allmänheten i sökandet efter den försvunne mannen.

Mannen, i 55-årsåldern, sågs senast 16:30 på tisdagseftermiddagen när han lämnade sin bostad i Rambodal i Norrköping. Mannen är 170 centimeter lång, väger cirka 78 kilo, har ljusbrunt hår, glasögon och sågs senast iklädd t-shirt, jeansshorts och svarta Nike-skor.

Missing People räknar med att återuppta sökandet vid 9-10-tiden på fredagen.

Texten uppdateras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa