I april 2022 beslutade kommunfullmäktige att anta en ny trafikstrategi – det vill säga en långsiktig plan för hur kommunen ska utveckla Norrköpings trafiksystem. Enligt strategin ska det jobbas för ett minskat bilanvändande.
Nu har vi en ny majoritet i fullmäktige. Och med det kommer en ny – eller åtminstone en delvis ny – inriktning. Nu ska bilen ta en större plats.
– Det finns delar av den beslutade strategin som är bra, som pendlarparkering och trafiksäkerhet. Men det är ingen hemlighet att vi hade synpunkter på andra delar. Vi gillar inte att bilen nedprioriteras. Vi vill att människor själva ska kunna välja hur de tar sig fram. Tidigare har man använt sig av pekpinnar, vi vill jobba med uppmuntringar, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Sagt och gjort. Nu påbörjas ett arbete med att se över ett antal föreslagna inriktningar. Det handlar bland annat om att:
- Ta hänsyn till att allt fler resor görs med elfordon
- Uppmuntra till andra transportsätt än bil för korta resor
- Stärka framkomligheten för de bilresor som trots allt kommer vara nödvändiga också i framtiden
Ni vill uppmuntra till att inte använda bilen men samtidigt stärka framkomligheten för bilresor. Det kan låta lite motsägelsefullt?
– Många korta resor görs i dag med bil, här vill vi uppmuntra till att göra dem med cykel eller genom att gå. Vissa avskräcks från att gå eller cykla då det finns områden som upplevs som farliga. Här vill vi titta på hur vi kan öka tryggheten, exempelvis genom bättre belysning och genom att göra korsningar, där man tvingas cykla med bilar, säkrare.
– Men samtidigt kommer allt fler att köpa elbilar och bidrar på så vis till ett mer hållbart resande. Det måste finnas plats även för bilar i framtiden, vi vill inte tvinga människorna till olika alternativ, säger Jarl.
Hur vill ni "stärka framkomligheten för bilresor" i praktiken?
– Rent konkret vill vi ge tjänstemännen i uppdrag att ta fram förslag på hur Norrköping i större utsträckning kan ge likvärdiga förutsättningar för olika trafikslag. Vi ska inte försvåra för bilister, som till exempel det här med sommargågatan. När Repslagaregatan stängdes av för bilar var det många som blev irriterade. Det är sånt vi vill undvika, vi vill att det ska vara ett bättre flöde.
Kommer ni att höja parkeringsnormen?
– Det är en svår balansgång. Fler parkeringsplatser inne i centrala Norrköping underlättar om man vill ta bilen. Men då måste vi också titta på byggandet, det kan till exempel behövas fler parkeringsplatser under jord.
På måndag den 9 oktober informeras kommunstyrelsen om att samhällsplaneringskontoret fått i uppdrag att bearbeta trafikstrategin, samt att väva in trafikfrågorna i den pågående processen med ny Översiktsplan.
En som är skeptisk till en ny inriktning är oppositionsrådet Robert Nordman (MP).
– Det finns en tämligen bred enighet bakom den strategi vi har. Norrköping ligger redan dåligt till jämfört med andra städer när det gäller framkomligheten för gående och cyklister. Ju mer plats man ger till bilen, desto större plats kommer bilen ta.
– Dessutom reagerar jag på de vaga formuleringar som framförs. Vad menas med nödvändiga resor? Det är en gigantisk skillnad beroende på var man bor i Norrköping. Bor man utanför stan och måste åka in och handla, så kan det ju klassas som en nödvändig resa, säger Robert Nordman.