Polischeferna svarar på våra frågor efter skjutningen

"Vi jobbar med hög närvaro för att motverka den oro som finns", säger polischefen Frida Braf dagen efter skottlossningen mot en lägenhet i Hageby.

Lokalpolisområdeschef Frida Braf förstår Norrköpingsbornas oro.

Lokalpolisområdeschef Frida Braf förstår Norrköpingsbornas oro.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-09-15 16:34

Utredningen av torsdagens skjutning i Hageby fortgår. Polisens uppgift blir att reda ut vem eller vilka som sköt de fyra skotten som träffade lägenhetsdörren – och varför. Samtidigt arbetar polisen med att säkra tryggheten på Norrköpings gator.

Många vi pratat med upplever att det är kaos i Hageby. Känner ni så från polisens håll också?

– Vi jobbar med en förstärkt trygghetsskapande resurs på olika platser i Norrköping och även Hageby för att möta Norrköpingsbors eventuella oro. Men även för att få in information till oss. Vi jobbar med hög närvaro för att motverka den oro som finns, säger Frida Braf, chef för lokalpolisområde Norrköping.

undefined
Kameror och drönare är några av de saker man tar hjälp av nu uppger Frida Braf.

Flera Hagebybor vill se mer poliser i området, finns resurser för det?

– Som det är nu förstärker vi i Norrköping med polisiär resurs både från lokalpolisområdet och polisområdet. Finns det behov kan vi även få ytterligare hjälp från polisregionen. Vi jobbar även i samverkan med andra regionala enheter som har kompetenser som vi själva inte har i lokalpolisområdet.

Frida Braf berättar att man även har hjälp av andra verktyg som till exempel kameror och drönare. 

– Det har både en brottsförebyggande effekt men även en viktig del i förundersökningen.

Under den senaste tiden har en polishelikopter patrullerat luftrummet över Norrköping med jämna mellanrum. 

Kommer polishelikoptern fortsätta att synas över Norrköping?

– Vi använder oss av helikoptern från Nationella operativa avdelningen, NOA, med jämna mellanrum. Så Norrköpingsborna kommer nog att få se den även framöver, säger Frida Braf.

undefined
Lokalpolisområdeschef Frida Braf förstår Norrköpingsbornas oro.

Vi har pratat med en anhörig till den som bor i lägenheten som besköts. Personen är orolig för sin säkerhet och har gömt sig på hemlig plats.

Bevakar polisen i Norrköping adresser där det kan finnas en ökad hotbild?

– Vi har en förstärkt resurs som arbetar brottsförebyggande. En av våra största prioriteringar är att motverka att det sker fler grova brott i Norrköping just nu.

Men bevakar ni särskilda adresser?

– Vi jobbar med många olika verktyg och metoder.

Tror ni att torsdagens skjutning har koppling till lokal konflikt eller någon annan konflikt?

– Då förundersökningen leds av åklagare nu så kan jag inte svara på några frågor som rör förundersökningen, säger Frida Braf.

Christian Winkler är chef för underrättelsesektionen i region öst. Han förklarar att det pågår ett underrättelsearbete i hela landet gällande kriminella gäng.

– Vi jobbar lokalt, regionalt och även internationellt. Kriminaliteten är gränslös, säger han.

Hur ser du på uppgifterna om att det finns kopplingar mellan det kriminella nätverket Foxtrot och torsdagens skottlossning i Hageby?

– Jag kan inte uttala mig om den händelsen, då det är åklagaren som leder förundersökningen. Men det jag kan säga är att vi tittar på skottlossningen i Hageby ur alla perspektiv. Vi är självklart intresserade av att titta på vad som kan ha utlöst en konflikt och vad som kan utlösa kommande konflikter, oavsett om det är internt eller externt mellan de olika nätverken.

Hur många i vårt område får polisskydd efter skottlossningen?

– Nu är vi återigen inne på ett ämne som jag inte kan kommentera då det inte är jag som leder den här förundersökningen.

Hur går underrättelsearbetet till?

– Vi följer hela tiden händelser och guidar övriga avdelningar inom polisen. Målet är att ge så mycket hjälp som möjligt och att försöka förhindra nya brott, säger Christian Winkler.

Christian Winkler är chef för underrättelsesektionen i region öst.
Christian Winkler är chef för underrättelsesektionen i region öst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!