"Vi gör inte det här för att jävlas, vi gör det för att vi måste"

Frustrationen över trafikproblemen får Norrköpingsbor att ifrågasätta uppgrävningarna som görs. "Men gör vi inte det här blir det ju inget varmvatten", säger Jonny Torstensson, underhållsingenjör vid Eon.

Arbetet på Slottsgatan har dragit ut på tiden då vattenläckan var svårhittad. Men under torsdagen skulle drygt 15 meter rör bytas ut.

Arbetet på Slottsgatan har dragit ut på tiden då vattenläckan var svårhittad. Men under torsdagen skulle drygt 15 meter rör bytas ut.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-08-29 13:48

Den 16 augusti upptäcktes en vattenläcka i korsningen Slottsgatan/Tunnbindaregatan. I samband med detta hade fjärvärmevatten trängt upp. Då vattnet innehöll färgämnet Pyranin var det grönfärgat – men ofarligt. Vattnet rann ut med dagvattnet i Strömmen.

Inledningsvis beräknades arbetet ta några dagar. Men själva läckan visade sig vara svårhittad.

– Vi fick kalla in extra experter, konstaterar Jonny Torstensson, underhållsingenjör vid Eon.

När läckan väl var hittad inleddes ett omfattande arbete. Totalt är det nu 15,2 meter rör som måste byttas ut på Slottsgatan.

undefined
Så här såg det ut den 16 augusti när vattenläckan uppstod.

– Själva röret ska vi byta ut och ersätta med ett nytt. Det görs under dagen. Men det går ju inte att fylla igen och asfaltera med en gång. Vi ska samordna med kommunens entreprenörer och vi räknar med att man kan plocka bort avspärrningarna om tre veckor, säger Jonny Torstensson.

Själva rörbytet får dock omedelbara konsekvensen att boende i närheten får klara sig utan varmvatten under torsdagen då det blir ett avbrott i fjärrvärmeleveransen.

– Det är sex kvarter som berörs. Målet är att varmvattnet ska vara tillbaka vid midnatt, säger Jonny Torstensson.

Prislappen räknas landa på cirka 800 000 kronor. Fjärrvärmeröret som ska ersättas är från 1964.

– Norrköping var tidigt ute med fjärrvärme, det var bara Karlstad som var före.

Det innebär dock att rören börjar komma till åren och är i behov av underhåll.

– Vi får jobba i etapper. Det finns risk för att vi inom kort måste arbeta med rören lite längre ner på Slottsgatan, säger Jonny Torstensson. 

undefined
Rickard Lindmark, Thomas Nilsson och Jonny Torstensson på Eon får svara på frågor från Norrköpingsbor om det arbete som just nu utförs på Slottsgatan.

Eon är som bekant inte ensamt om att utföra underhållsarbete på Norrköpings gator. Även kommunen och Nodra, det kommunala vattenbolaget, är ute och gräver – vilket bidrar till en växande frustration hos medborgarna.

– Hamnbron är ett bra exempel på hur vi försöker samordna arbeten för minska trafikpåverkan. Men samtidigt måste vi få utföra våra jobb ... om vi inte gör det här så blir det inget varmvatten. Stadsbor vill bara skruva på kranen och så ska allt fungera, men ibland är det inte så enkelt, säger Jonny Torstensson.

Han och kollegorna i Eon som är ute och arbetar på fältet får förklara för passerande som undrar vad de gör.

– Vi gör ju inte det här för att jävlas. Vi gör det för att vi måste, säger Thomas Nilsson.

Karta: Slottsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!