En färsk rapport framtagen av motorbranschens yrkesnämnder MYN oh Lyn vittnar om att det just nu råder personalbrist. I Östergötland uppger 79 procent av företagen att de haft svårt att hitta personal det senaste året.
MijoPejic, verkstadschef på Rejmes i Norrköping, känner igen sig i den statistiken.
– Vi saknar personal. Nu när vi närmar oss däckbytartiden skulle vi behöva ett tiotal till, säger han.
Kombinationen en bransch på högtryck och personalbrist får vissa konsekvenser. Företag försöker nu värva över personal från konkurrenterna.
– Jag kör inte så, men jag vet att det är flera som ringt till vår personal här på Rejmes, säger MijoPejic.
Bland motorbranschens utbildare känner man till problematiken med värvningar.
– Det är inte bra att företagarna äter av varandra på det här sättet. Det är inte tanken, säger Jörgen Strömberg, rektor för Fordon och transport på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping.
Parallelt med att företagen skriker efter kunnig personal har antalet elever som studerar på gymnasieskolans fordons- och transportprogram minskat med cirka 15 procent på nationell nivå sedan 2012. På Ebersteinska fanns det 51 platser år 2015, men bara 46 platser året efter.
– Men det där har vänt igen, nu i år är det tillbaka på 51 platser. Vi gör allt vi kan för att berätta för niorna på besök att det finns goda arbetsmöjligheter om man väljer att bli fordonstekniker, säger Strömberg.
För MijoPejic hjälper det inte att det utbildas fler tekniker för framtiden. Han behöver personal nu.
– Det tar upp till tre år innan en nyutbildad blir självgående, säger han.
I takt med att branschen förändras ställs det högre krav på personalen. Det räcker inte längre med att tycka det är kul att meka med bilar.
– Det kanske räcker till att byta däck eller fixa bromsarna. För att klara av att serva en bil i dag måste du ha koll på hur hela systemet fungerar. Det är mycket avancerad teknik i bilarna, säger Robin Svensson, en av serviceteknikerna på Rejmes.
På Ebersteinska håller man med.
– Det går inte att kräva att en 19-åring ska behärska till exempel hybrid- eller elbilar, säger Jörgen Strömberg.
MijoPejic ser ingen mirakellösning på problemen.
– Jag har kontinuerlig kontakt med arbetsförmedlingen. Vi får hoppas att matchningen mellan de arbetssökande och personalbehovet blir bättre.