VD:n om hemliga farkosten: "Varken kan eller får bekräfta"

Till hösten kommer drönaraktiviteten vid flygplatsen att öka. "Det är absolut ett bra tillskott för oss", säger Peter Jansson, VD på Norrköping Airport.

Peter Jansson, VD för Norrköping Airport, välkomnar den nya affären. "Den här marknaden och branschen växer så att det knakar", säger han.

Peter Jansson, VD för Norrköping Airport, välkomnar den nya affären. "Den här marknaden och branschen växer så att det knakar", säger han.

Foto: Michael Bercu

Norrköping2024-08-31 10:00

Nyheten i korthet

  • UMS Skeldar, i samarbete med Saab, kommer att testflyga sin nya obemannade helikopter på Norrköping flygplats från september. Helikoptern, som säljs på både militära och civila marknader, används för övervakning och spaning.
  • Flygplatsens VD, Peter Jansson, ser testflygningarna som ett positivt tillskott och en potentiell inkomstkälla, men kan inte bekräfta alla möjliga användningsområden för helikoptern på grund av dess försvarsmarknadsinriktning.
  • Jansson hoppas också på att introducera nya flyglinjer från Norrköping, men noterar att pandemin har bromsat resandet i Sverige jämfört med andra länder.

UMS Skeldar tillverkar en ny typ av obemannade helikoptersystem som tagits fram av Saab i Linköping. Nu är det klart att de stora, drönarliknande farkosterna ska testflygas på flygplatsen i Norrköping.

Starten sker i september och det kommer att pågå på obestämd tid.

Den obemannade helikoptern säljs på både den militära och civila marknaden. Enligt Skeldar används den för spaning och övervakning, kontroll av omgivningen, inspektion av kraftledningar och skogsbränder. Med mera. Men exakt vad mer är hemligt.

– Det är hemligheter kring hur den kan användas eftersom den vänder sig mot försvarsmarknaden. Jag varken kan eller får bekräfta vilka andra användningsområden den kommer att ha, säger Peter Jansson.

undefined
Drönaren är 1,3 meter hög, 1,2 meter bred, 4 meter lång och har en rotordiameter på 4,6 meter.

Nu har två så kallade luftrumszoner skapats vid flygplatsen, där testerna kommer att utföras. De stora drönarna kommer inte att flyga på andra platser i Norrköping.

Det finns tillstånd för 25 personer inom UMS Skeldar att vistas på flygplatsen. Men hur många som kommer att jobba där till vardags är svårt att säga. Företaget kommer att ta emot kunder för visningar och även för utbildningar för piloter.

– Vårt mål är att skapa mer rörelse på flygplatsen. Vi räknar även med många utländska gäster eftersom de flesta kunderna kommer utifrån, säger Peter Jansson.

Därmed kan flygplatsen räkna in en ny inkomstkälla.

– Vi tjänar pengar på att hyra ut våra lokaler och sedan tillkommer vissa tjänster som vi tar betalt för. Det är positivt. Vi skapar en arena som även andra tillverkare kan utnyttja i framtiden. Det här marknaden och branschen växer så att det knakar.

Hur stora blir era intäkter?

– Vi tar ut en skälig hyra. För en flygplats är det bra betalt och absolut ett bra tillskott för oss.

undefined
Flygplatsen siktar på att fler linjer ska öppnas från Norrköping.

När jag har dig på tråden, får vi se några nya flyglinjer från Norrköping?

– Vi märker att resandet i Sverige inte har återhämtat sig efter pandemin som i andra länder. Dragloket Arlanda har inte återhämtat sig. När det inte är fullt där blir det svårt för de mindre flygplatserna att få nya destinationer. Men vi för samtal med många flygbolag, där vi har kommit olika långt i samtalen.

När kan vi tidigast räkna med en ny flyglinje?

– I bästa fall kan vi presentera en ny under första eller andra kvartalet nästa år. Sedan dröjer det ytterligare månader innan det första flyget lyfter, säger Peter Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!