"Vår personal speglar samhället"

Det finns en plats i yrkeslivet för alla tycker McDonalds i Hageby i Norrköping. Restaurangen har öppnat dörren för flera unga som haft svårt att hitta en väg in på arbetsmarknaden.

Modigare. Jobbet på McDonalds i Hageby i Norrköping har fått 21-åriga Khadra Abdulahi Mahigaag att utvecklas.

Modigare. Jobbet på McDonalds i Hageby i Norrköping har fått 21-åriga Khadra Abdulahi Mahigaag att utvecklas.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2016-11-12 08:00

Medan Khadra Abdulahi Mahigaag gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet började hon praktisera på McDonalds. Det fungerade väldigt bra och hon fick löfte om fortsatt jobb så fort studenten var avklarad i juni 2016.

– Det betyder väldigt mycket för mig att jag får jobba här, säger 21-åriga Khadra Abdulahi Mahigaag. Jag har blivit bättre på att prata med nya människor och jag känner att jag har utvecklats mycket.

Khadra, som har ett funktionshinder, fick löfte om sex månaders jobb på restaurangen. Det ordnades i ett samarbete mellan arbetsgivaren, arbetsförmedlingen och utbildningskontoret på ett sätt som alla parter är nöjda med. Khadra jobbar sextimmarsdag och en del av hennes lön kommer från arbetsförmedlingen.

– Jag tycker att andra företag borde titta på hur vi har jobbat, säger Sandra Bravo, restaurangchef på McDonalds. Vår personal speglar samhället i övrigt och då är det väl självklart att man vill anställa olika nationaliteter och även människor som har ett funktionshinder. Det är positivt för både kunder och anställda.

Khadra har lärt sig flera olika stationer på restaurangen och för McDonalds är det inget konstigt att en nyanställd lär sig ett moment i taget.

– Vi behöver absolut inte hitta några speciallösningar för att vi anställer personer med funktionshinder, försäkrar Sandra Bravo. Khadra får utvecklas i sin egen takt och det har gått jättebra och vi kommer att erbjuda henne fortsatt anställning hos oss.

I november ska Khadra och hennes chef göra en avstämning om hur de sex månaderna har fungerat. Det är utan tvekan så att allt har fungerat utmärkt och Khadra kan se fram mot fortsatt jobb, om hon vill.

– Jag ska förstås fortsätta att jobba här, säger Khadra och skiner upp. Men i framtiden kanske jag ska jobba som undersköterska inom äldrevården. Det är det jag är utbildad till och jag tycker det är intressant att ta hand om äldre och höra deras livsberättelser.

Utbildningskontoret jobbar aktivt med att hitta praktikplatser som den här och intresset från offentliga och privata arbetsgivare varierar.

– De privata företagen brukar vara relativt bra på att ta emot personer med funktionshinder, säger arbetskonsulent Lasse Eklund. Vi får ofta tjata lite men i det här fallet var det McDonalds som tog kontakten och allt har fungerat toppen för Khadra här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om