– Jag trodde nog det skulle vara lite bättre, vanligtvis brukar man tala om åttiofemprocentpercentilen, att ungefär 85 procent följer lagarna och då landar det här lite lägre, säger Lars Nordquist verksamhetsansvarig för NTF i bland annat Östergötland.
Undersökningen som utfördes på tre platser i länet och där 1 177 förare kontrollerades visade att Norrköpingsborna var bäst på att stanna, 87 procent stannade här, att jämföra med 71 procent i Nyköping och 75 procent i Kumla. Enligt Lars Nordquist stannar fler desto mer centralt belägen den undersökta platsen låg.
I Norrköping undersöktes även cyklister som även de omfattas av stopplikten och där var det bara 12 procent som stannade.
– För cyklister är det betydligt trassligare att stanna och starta, det är jobbigt. Sen kan många tro, speciellt yngre att man kanske inte behöver stoppa, att det bara gäller bilar, säger Lars Nordquist om möjliga svar för den låga stoppfrekvensen.
Lars Nordquist betonar att det behövs utföras fler och utförligare studier om framförallt varför de som inte stannar väljer att låta bli, något som både kan kosta pengar, körkort eller i värsta fall människoliv. Men då måste man prata med dessa trafikanter vilket kan vara svårt.
– För att göra det behöver man polisen och då blir det trassligt eftersom den personen då har begått ett brott och får man böter på ett antal tusenlappar lär man knappast vara benägen att svara på frågor om varför man inte stannade.