Vår deckardrottning redo ge ut tredje boken

Prio ett för Emelie Schepp just nu är att bli klar med sin tredje deckare som ska ges ut i maj.

Filmplaner. Emelie Schepp jobbar hårt för hårt för att nå sina planer och i framtiden kanske hennes deckare även blir film.

Filmplaner. Emelie Schepp jobbar hårt för hårt för att nå sina planer och i framtiden kanske hennes deckare även blir film.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2015-12-29 11:15

Turerna mellan henne och förlaget pågår in i det sista innan läsarna åter får dras in i en spännande historia som utspelar sig i ambulansvärlden i Norrköping. Emelie Schepps böcker är sålda till 25 länder och i framtiden kanske de även blir film.

Vad är det bästa som har hänt dig under 2015?

– Åh, det har hänt så otroligt mycket. Men det mest fantastiska är att jag har fått kontrakt med ett av världens största bokförlag, Harper-Collins, som kommer att ge ut mig i 14 länder. Det är unikt att de gör en global satsning på en författare från Sverige.

Vad ville du bli när du var barn?

– Jag ville bli journalist och när jag hade skrivit en berättelse i trean sa fröken att jag en dag skulle komma att skriva något stort. När jag hade boksignering förra året träffades vi på nytt och det blev väldigt känslosamt.

Vilken är din mest misslyckade semesterresa?

– Marocko, tveklöst. Vi var där på konferens och skulle åka på en berberfest i bergen och bussresan tog flera timmar. Nästan alla blev salmonellasjuka så det exotiska blev liksom aldrig av. Bussresan tillbaka till hotellet är det värsta jag upplevt.

Hur mår du i dag?

– Jag mår toppen men det är ganska stressigt den period när man slutför manusarbete samtidigt som man tänker på nästa steg, alltså bok nummer fyra.

Varför gav du ut din första bok på eget förlag?

– Jag skickade den till flera förlag men tröttnade på att vänta på svar så jag tog saken i egna händer. Kanske inte världens smartaste men jag fixade det.

Vad krävs för att lyckas som deckarförfattare?

– Man måste våga presentera boken och sälja den och vara stolt. Jag jobbar stenhårt och tänker flera steg framåt hela tiden för att lyckas och kollar på hur andra gör.

Vilket var ditt första jobb?

– Jag var elva år och klistrade etiketter på mina föräldrars lager. De är grossister i musikbranschen.

Hur firar du?

– Då korkar vi upp champagne och tar en bit god choklad. Det gäller att fira sina segrar.

Vad tänker du när du ser tillbaka på de senaste åren?

– Jag är så otroligt glad att jag verkligen gjorde det. De två första deckarna har gått jättebra och fått fina recensioner och tack vare mitt nya kontrakt kan jag nu skriva på heltid.

Vad har hänt om tio år?

– Då har deckarna blivit film och Angelina Jolie eller Megan Fox spelar rollen som Jana Berzelius och så har jag gett ut en rad nya böcker.

Vem är det?

Namn: Emelie Schepp.

Ålder: 36 år.

Yrke: Deckarförfattare på heltid.

Bor: Nyss flyttat från Stavsjö till Norrköping.

Familj: Make och två barn.

Aktuell: Ger snart ut sin tredje bok och har nominerats till ljudbokspriset för bok nummer två som heter Vita spår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om