Kommunvalet
Trots att Vänsterpartiet varit oppositionsparti i Norrköping de senaste åren ser Nicklas Lundström tillbaka på en mandatperiod där man fått genomslag för sin politik.
– Den stora striden vi tog var att stoppa nedskärningarna inom äldreomsorgen. Vi gick ihop med Moderaterna. Sedan lyckades Socialdemokraterna driva igenom nedskärningar inom demensvården ändå. Vi går till val på att den nedskärningen ska återställas, säger Nicklas Lundström.
Kombinationen Vänsterpartiet och Moderaterna kan förvåna. Men inte Nicklas Lundström, som ser det som självklart om man hittar frågor där man tycker lika.
– Är vi överens om att demensvården måste räddas kan vi lägga andra meningsskiljaktigheter åt sidan. Det är onekligen så att det skulle vara svårare att komma överens om en gemensam plattform i kommunstyrelsen med Moderaterna än vad det är med Socialdemokraterna. Men Socialdemokraterna har under de här mandatperioderna privatiserat hemtjänsten och skurit ner på äldreomsorgen. De har bedrivit väldigt mycket högerpolitik.
Norrköping har historiskt nästan uteslutande haft ett socialdemokratiskt styre. Hur är det att vara vänsterpartist när Socialdemokraterna då rör sig högerut?
– Det känns som... Det blir dålig politik av det hela. Men det blir ännu viktigare att vi finns, för vi blir i mångt och mycket den ensamma vänsterrösten. Jag vet att många av Socialdemokraterna och deras väljare egentligen håller med oss.
Om Socialdemokraterna drar åt höger och föredrar samarbete med borgerliga partier – riskerar inte en röst på er att bli mindre värd om ni står kvar till vänster?
– Nej, jag skulle säga att det är tvärtom. Den enda chansen för Socialdemokraterna att göra det de säger i valrörelsen, att vara emot privatiseringar, satsa på välfärden och att bygga ett jämlikt samhälle. Det behöver de Vänsterpartiet för, det kan de inte göra om de samarbetar med högerpartier.
Men om ni vill påverka ännu mer nästa mandatperiod, hur ska det då gå till?
– Genom att sitta och styra, och det blir svårare att ignorera oss ju större vi är. Vi är också, skulle jag säga, rätt resonliga och respekterade bland de andra partierna.
Med andra ord är ett samarbete med andra partier ett måste?
– Och det är vår tydligt kommunicerade ståndpunkt. Vi är beredda att sätta oss ner och förhandla med alla, vi kan prata med de småborgerliga partierna också. Alla förutom Sverigedemokraterna.
Kan ni sitta med Moderaterna?
– Det är inte omöjligt, men det blir väldigt svårt. Det blir svårt att komma överens om en sammanhållande politik med dem. Vi kan däremot komma överens i enskilda sakfrågor.
Vänsterpartiet vill se en satsning på det de benämner klimatindustrier. Enligt Nicklas Lundström är såg- och pappersindustrin i Norrköping mitt uppe i en omställning. Samtidigt vill partiet få andra företag att etablera sig i Norrköping.
– Vi behöver en snabb energiutbyggnad. Vi vill se en rejäl vindkraftsutbyggnad, som helst är kommunal. Det andra som är viktigt för att locka företag är infrastrukturen. Vi har järnväg och hamnen, men vi behöver också Ostlänken. Närheten till arbetskraft från Stockholm är viktig om vi vill locka industrier.
Han nämner att batteriföretaget Northvolt hade kunnat välja Norrköping för sin fabrik om man hade haft bättre elnät och elproduktion. Norrköpings flygplats skulle vara en bra plats att etablera nya industrier på, enligt Nicklas Lundström. Flygplatsen, är Nicklas Lundström tydlig med, vill partiet lägga ner.
– Det leder till alla sorters jobb, från högteknologiska till enkla jobb. Northvolt har till exempel också montering, som inte är särskilt enkelt längre, men det går att lära sig om man får tid.
Sett till enkla jobb, är klimatindustri eller lager bäst?
– Klimatindustri.
Vänsterpartiet har nationellt varit tydliga i valrörelsen med satsningen på industrin.
Samtidigt röstade bara nio procent av LO-väljarna i valet 2018 på Vänsterpartiet.
– Det är mer än befolkningen i genomsnitt, och det är bra. Jag tror vi kommer att öka och vi satsar mer på områden som Skärblacka.
Segregationen har blivit en fråga som diskuteras ofta, både nationellt och lokalt. Nicklas Lundström vill att staden ska byggas jämlikt och utan trångboddhet. Ett sätt, menar han, är att inte bygga nya stadsdelar där bara rika har råd att bo.
V gjorde bäst resultat i de centrala stadsdelarna Nordantill, Berget och Generalen 2018. Tydligt är att de var svagare är villakvarter. I valkretsarna Långtorp-Berga, Lindö Östra och Lindö Västra hade partiet som mest knappa tre procent av rösterna.
– Om man är höginkomsttagare har man stora intäkter från kapital, fastighet, aktier och olika bolag. Eftersom vi vill beskatta höginkomsttagare mer röstar man inte på oss.
– Men jag tycker att de flesta borde inse den att stora majoriteten tjänar på vänsterpolitik. Man kan lätt argumentera för att rösta på oss om man inte vill ha klassklyftorna som leder till segregation och kriminalitet.
Är ni i Lindö för att knacka dörr och dela ut partiprogram?
– Nej, vi brukar inte vara där.
Varför inte?
– De har inte det grundläggande ekonomiska intresset att rösta på oss. De allra rikaste områdena tjänar vi inte mycket på att kampanja i.
Hur ser du på påskupploppen i Navestad?
– Det är ett symptom på att Norrköping är segregerat. Det finns problem i området, som arbetslöshet och att det bara finns billiga hyresrätter. Vi måste satsa på skolan, till exempel att barn får minst 30 timmar i veckan i förskolan. Vi måste också anställa fler inom välfärden.
Räcker det att bara satsa mer pengar på det offentliga?
– Vi ser att i vissa sammanhang behövs det hårdare straff och det kan behövas kommunala väktare. Det är ändå inget som kommer att lösa problemet med brottsligheten, det som löser det är att unga män har möjlighet att bygga ett rimligt liv utan kriminalitet. För många unga män misslyckas med skolan.
Fullfölj meningen: "Om vi får styra Norrköping lovar jag att..."
– Höja lönerna för att alla de som sliter inom äldreomsorgen och skrota privatiseringen av hemtjänsten. Att alla barn ska ha rätt till förskola och att fler pedagoger ska anställas där. Fler billiga hyresrätter och slutligen kraftfulla klimatinvesteringar i vindkraft, fjärrvärme och spårväg till Vrinnevi.