Många nyfikna släktforskare, både nybörjare och rutinerade sådana, hade kommit för att ta del av föreläsningar och för att släktforska själva. Birgitta Olsson med brorsan Örjan Ragnarsson var två hängivna släktforskarentusiaster som fanns på plats för att tillsammans med en erfaren instruktör pröva de specialladdade datorerna vid Ancestrys monter.
- Släktforskning är en bra hobby för man stoppar den i garderoben när man inte har tid, säger Birgitta Olsson.
Hon saknar dock att bläddra i de gamla böckerna när man nu för tiden i stället släktforskar med hjälp av datorn.
- Vi har namnindexerat alla födelseböcker sedan 1880 och fram till 1920. Det är 5,6 miljoner födslar som finns med i vårt arkiv, säger Ann-Louise Paulsson från Ancestry - en av helgens 70 utställare.
Svårt tyda texter
På det globala nätverket ancestry.se släktforskar man på modernt vis. Genom att köpa ett abonnemang kan man hemma vid datorn komma igång med släktforskandet och få tillgång till kyrkoböcker och flera arkiverade handlingar.
- Vi vill sänka trösklarna för de som är intresserade, men som avskräcks av böckerna, säger Ann-Louise och berättar att många ofta tycker det är svårt att tyda prästernas texter
i gamla kyrkoböcker.
Att som nybörjare söka i ett digitaliserat arkiv kan därför vara lättare. Det enda som behövs är att söka på ett namn och födelseår, och det behöver inte vara så mycket svårare än att hitta någon på hitta.se eller facebook menar hon och visar.
Vill inte veta allt
Med några få knapptyckningar hittar vi Ann-Louises släkting i en kyrkobok, en inskannad bild av boken kommer upp. Med ytterligare ett knapptryck letar vi oss vidare till husförhörslängden, den som prästerna skrev när de åkte runt och förhörde byborna om deras kristendomskunskaper.
Där får vi plötsligt upp och kan se en hel familj på skärmen. I husförhörslängden kan vi läsa oss till annan intressant information, till exempel vart Ann-Louises släkting flyttat.
De flesta som släktforskar gör ett släktträd och är intresserade av att veta hur deras släktingar levde. Men det finns också saker vissa inte vill finna.
Kriminalitet, mördare och ärftliga sjukdomar. Men för Ann-Louise Paulsson vore det drömmen att hitta en mördare i släkten.
- Skulle jag hitta en mördare i min släkt skulle jag vara jättelycklig. Det skulle betyda att det fanns mer information i domböcker. Har man tur så kan man få en hel personskildring av dem, förklarar hon.