Om förslaget skulle genomföras blir vägföreningen ansvarig för belysningen. Även det ekonomiska bidrag på drygt 230 000 kronor, som idag finns, skulle försvinna och vem som skulle bli ansvarig vid till exempel olyckor vet vägsamfälligheten inte än.
– Det här är ju vansinne. Ska vi ta över så måste vi höja avgiften rejält, säger Jan Ryfjord, suppleant i vägsamfälligheten.
Ordförande i vägsamfälligheten, Maria Stille, menar att om de skulle behöva ta över ansvaret för belysningen så skulle det också resultera i ekonomiska konsekvenser. Det beror på att de drygt hundra trästolpar med belysning som finns idag behöver bytas ut.
– Vår känsla av att kommunen kör över oss, vi hade ingen aning om det här. Om vi skulle få ta ansvar för belysningen så är det för det första en stor kunskap som man måste skaffa sig, eller köpa in, och det bekymrar mig väldigt mycket. Det skulle bli en stor kostnad som fastighetsägarna skulle behöva betala, säger hon.
I dag betalar de drygt 800 fastighetsägarna som finns i området drygt 1,1 miljoner kronor per år till vägsamfälligheten och sammanlagt rör det sig om drygt två mil väg.
– Om vi inte lyckas stoppa det så kommer alla andra vägföreningar också åka på det här, säger Maria Stille.
Hur planerar ni att stoppa det?
– Vi vägföreningar måste jobba tillsammans och stötta varandra i det här. Alla måste hjälpas åt att få kommunpolitikerna att förstå att man inte kan lägga extra kostnader på vissa invånare för att kommunen ska klara sitt sparkrav. Vi betalar redan extra för något som ingår i andra delar av kommunen.