Utredningsledare efter mordet: "Allt pekar på att hon är skytten"

Nu har mordet på Värmlandsgatan i december förra året överklagats till hovrätten. Norrköpings tingsrätt dömde en 20-årig kvinna för en annan gängskjutning, men friade henne för mordet hon stod åtalad för. "Min förhoppning är att hovrätten ska se annorlunda på bevisningen och dömer henne för dådet", säger Jan Staaf vid polisen, som arbetat med utredningen.

Förutom att åklagaren överklagat domen om mordet så har även samtliga dömda överklagat.

Förutom att åklagaren överklagat domen om mordet så har även samtliga dömda överklagat.

Foto: Polisen

Norrköping2024-08-23 15:15

Kvinnan dömdes i det stora gängmålet till tolv års fängelse bland annat för en skjutning in i en lägenhet på Smedjegatan i november förra året.

Hon har erkänt att hon var på platsen när 17-åringen mördades på Värmlandsgatan i december, men förnekade både att hon höll i vapnet och att hon vet vem skytten är.

undefined
Jan Staaf har arbetet med utredningen om mordet på Värmlandsgatan.

I domen skrev Norrköpings tingsrätt att avgörande för bedömningen var att det inte fanns något vittne som sett kvinnan avlossa skotten.

– Jag vill påstå att det är ovanligt att man gör det. I många mordärenden ser ingen själva skotten. Jag menar på att indiciekedjan visar att hon är skytten, säger Jan Staaf, utredningsledare på avdelningen för grova brott vid polisen i Norrköping.

Enligt honom har polisen under utredningen även uteslutit alternativa skyttar på platsen. 

– Allt pekar på att hon är skytten. Indiciekedjan och uteslutande av alla andra gemensamt leder fram till att det är kvinnan som avlossade de dödande skotten. 

undefined
Viktor Banke är försvarare åt den 20-åriga kvinnan som friats för mordet.

Men kvinnans advokat Viktor Banke håller inte med.

– Det går inte att tala i termer huruvida det är ovanligt eller ej. Alla mål är ju unika och domstolar tittar på en samlad bild av bevisningen.

Han fortsätter: 

– I och med att ingen ser själva skottögonblicket går det inte heller att utesluta andra personer som kan ha skjutit.

Gängkonflikten

Enligt polisen pågår en våldsam gängkonflikt i Norrköping. Den ena parten i konflikten är en kriminell gruppering från områdena Hageby/Navestad som polisen kallar Kalonätverket. Den andra parten är ett kriminellt nätverk från stadsdelen Marielund och närliggande områden. 

Polisen har knutit flera brott till konflikten bland annat sprängningar, skjutningar mot bostäder och mord. Flera drabbade i konflikten har funnits med på två listor: "Ovännerlistan" som upprättats av personer i Kalonätverket och "Dödslistan Norrköping" som upprättats av personer från Marielundsgrupperingen. 

Enligt åklagaren har de tre personerna som dömts i det här målet agerat på uppdrag av Kalonätverket och de drabbade har haft mer eller mindre starka kopplingar till Marielundsfalangen.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!