Uppsatsen mindes gamla industristaden

En gammal skoluppsats från 1942 visar sig vara ett ypperligt tidsdokument över industristaden Norrköping. Inger Torsell skrev den.

Utsikt över textilindustrin som när bilden togs, 1893, gick på högvarv.

Utsikt över textilindustrin som när bilden togs, 1893, gick på högvarv.

Foto: NT Arkiv

Norrköping2021-05-31 15:30

Som nioåring skrev Inger Torsell (född Andersson) en skoluppsats under rubriken "Våra fabriker". Hon gick då, 1942, på Matteusskolan och skrev sin uppsats efter en promenad med klassen i hjärtat av Norrköpings industrilandskap. Strömstaren publicerade uppsatsen 1985 och nu kör vi delar av den i repris.

Ordet till en ung Inger Torsell:

"Häromdagen vandrade vi runt 'gamla stan'. Vår rundtur utgick från Lilla torget. Vi gick nedför Västgötegatan. Där såg vi Ståhlboms kvarn och Gamlabro yllefabrik. Vid Järnbron tittade vi i förbifarten på klippan, där Knäppingsborg legat. Vid Swartzens valv såg vi Ultraväveriet. Vi kom snart till Bruket Holmen. Det anlades på 1600-talet av en man, Louis De Geer från Belgien. Man gjorde först mässingssaker där. Nu gör man papper och tyger av bomull och silke.

Sådana tyger gör man också vid Norrköpings bomullsväveri (Tuppen). Drags klädesfabrik firade 1942 300-årsjubileum, Andra yllefabriker är Yfa, Nyborgs, Wadströms och Indebetou, Nordiska Yllefabriken med flera. Vid Harvester gör man lantbruksmaskiner, lastbilar och skördegarn.

Vi har också Abel Lindströms, Westerholms och Bergvalls tricotfabriker. Jag har sett Vargens regnklädersfabrik. Vi har också en margarinfabrik, en cellulosafabrik, Svea och Nissens chokladfabriker samt Litografen.

På slutet av vår vandring följde vi Kvarngatan. Det är en gammal, smal och krokig gata. Den kallas så efter alla kvarnar, som förr låg utmed strömmen".

Karta: Industrilandskapet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!