Personalgruppen sågar beslutet om psykiatriambulansen

Veckan innan midsommarhelgen rullar den sista bemannade turen med psykiatriambulansen i Norrköping. Sedan ska hela länet täckas från Linköping. Personalgruppen i Norrköping sågar beslutet och hanteringen.

Per Gawelund, Mikaela Eriksson, Amalia Eklund och Joel Nylén utgör delar av personalgruppen som bemannar psykiatriambulansen i Norrköping. Snart gör de sista turen innan hela länet ska täckas från Linköping. Nu hoppas de att regionpolitikerna river upp tjänstemännens besparingsbeslut.

Per Gawelund, Mikaela Eriksson, Amalia Eklund och Joel Nylén utgör delar av personalgruppen som bemannar psykiatriambulansen i Norrköping. Snart gör de sista turen innan hela länet ska täckas från Linköping. Nu hoppas de att regionpolitikerna river upp tjänstemännens besparingsbeslut.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2024-05-30 20:00

Nyheten i korthet

  • Psykiatriambulansen i Norrköping kommer att läggas ned veckan före midsommar. Hela länet ska sedan täckas av psykiatriambulansen i Linköping. Personalen i Norrköping kritiserar beslutet och hanteringen.
  • Personalen uttrycker oro för att larm inte kommer att kunna hinna med och att patienter inte kommer att få vård i tid. De menar också att åsikter från polis och ambulans inte beaktades innan beslutet togs.
  • Bjarne Olinder, chef för Psykiatricentrum i Region Östergötland, säger att beslutet grundar sig på ansvarsfull hantering av skattepengar och att personalminskningar behövdes. Han hävdar att riskbedömning och facklig förhandling har genomförts.

Sista passet med gänget närmar sig för psykiatriambulansen i Norrköping. Eller Prehospital Akut Psykiatri (PAP), som är den korrekta benämningen.

In i det sista har personal och fack försökt få till en ändring och stoppa nedläggningen av verksamheten. Efter den 20 juni ska hela länet täckas av PAP-teamet i Linköping. Sista hoppet stod till den riskanalys av konsekvenserna som nyligen genomfördes, men som av personalgruppen på psykiatriambulansen i Norrköping närmast beskrivs som en charad.

– Det naturliga är att man först bedömer riskerna och sedan genomför åtgärderna. Här gjorde man tvärtom. Beslutet var redan fattat och det är uppenbart att man bara ville hasta igenom det här nu, säger Amalia Eklund.

undefined
"Beslutet var redan fattat och det är uppenbart att man bara ville hasta igenom det här nu", säger Amalia Eklund om den riskanalys som gjorts. Tillsammans med Joel Nylén, Mikaela Eriksson och Per Gawelund och övriga personalgruppen som bemannar psykiatriambulansen i Norrköping, är de kritiska till beslutet att lägga ner verksamheten i Norrköping.

Oron är att larm inte kommer att hinnas med, att patienterna inte får vård i tid och att det finns fara för liv eller vårdskada, när man saknar spetskompetens från psykiatrin. Detta ska, enligt riskanalysen, åtgärdas med hårdare prioritering från SOS Alarm.

– Det är väldigt oklart vad det innebär. De prioriterar hårt redan i dag. Vi åker redan i dag på många hot om suicid, vad skulle nästa steg vara? Ska vi vänta tills det är försent?, säger Per Gawelund.

Personalgruppen på psykiatriambulansen i Norrköping reagerar också på att man inte har beaktat åsikterna från polis och ambulans innan beslutet togs.

– Vi har fått mycket stöd därifrån och de ser dramatiska konsekvenser för sin verksamhet, säger Per Gawelund.

undefined
Snart har psykiatriambulansen i Norrköping rullat sitt sista pass.
undefined
Enligt personalgruppen på psykiatriambulansen – här representerade av Amalia Eklund, Joel Nylén, Mikaela Eriksson, Per Gawelund – har Regionledningen inte tagit till sig farhågorna från polis och den vanliga ambulansverksamheten när det gäller konsekvenserna av att psykiatriambulansen försvinner från Norrköping.

NT har tagit del av mejlsvar från polisen och den vanliga ambulansverksamheten – som har gått till chefsnivå inom Region Östergötland – och där uttrycks stora farhågor. 

Från polisens operativa koordinator skriver man bland annat: "Att polisen nu återigen ska åka ut själva och göra bedömningar på ibland svårt sjuka människor känns lite som att backa tiden. Att sedan i hundra procent av fallen även utgöra taxi-transport till vårdinrättning känns inte heller helt bekvämt med tanke på rådande lägesbild i Norrköpings kommun, och att rätt kompetens ska nyttjas till rätt saker."

Från ambulanshåll pekar verksamhetschefen för Samariten Ambulans bland annat på att "tillgängligheten av ambulansen kommer att minskas då vi kommer att stå upptagna på dessa ärenden som ofta är tidskrävande..." och "PAP-enheten har ofta en befintlig kontakt med dessa patienter sedan tidigare vilket gör patienten tryggare."

– Läkare har också konstaterat att när vi fångar upp patienterna i ett tidigare skede så går vårdtiderna ner. På ett sätt är det vi gör redan en besparing. Både för patienternas lidande och för kostnaderna, säger Joel Nylén.

Personalgruppen ifrågasätter också logiken i att behålla psykiatriambulansen även dagtid i Linköping, när beläggningen är låg, i stället för att ha den kvällstid i båda städerna när behovet är större.

– Vi förstår inte den matematiken och hur det kan vara en besparing. Vi har frågat våra chefer, men får inget svar. Det känns som ett slag i ansiktet. Nu hoppas vi att regionpolitikerna river upp beslutet, säger Per Gawelund.

undefined
"Tidsplanen för ekonomiska neddragningar är ytterst pressad", säger Bjarne Olinder, chef för Psykiatricentrum i Östergötland.

Bjarne Olinder, chef för Psykiatricentrum i Region Östergötland är högsta ansvarig tjänsteman. Han väljer att kommentera nedläggningen i Norrköping skriftligt.

"Mitt uppdrag är att hantera skattepengarna på ett ansvarsfullt sätt. Det finns också ett övergripande beslut att Psykiatricentrum ska minska personal motsvarande 111 personer. Alla verksamheter påverkas av dessa besparingar. Utifrån nyttjandegrad, det vill säga, antalet insatser i psykiatriambulanserna, behövs en förändring. Därför föreslås att verksamheten kommer att utgå från Linköping, men täcka samma geografiska område, d.v.s. Norrköping och Linköping. Riskbedömning och facklig förhandling har genomförts."

undefined
"Utifrån nyttjandegrad, det vill säga antalet insatser i psykiatriambulanserna, behövs en förändring", säger Bjarne Olinder, chef för Psykiatricentrum i Östergötland.

Har åsikter från polis och den vanliga ambulansverksamheten beaktats i beslutet?

"Ja, självklart har vi tagit del av åsikter och kritik från såväl vårdgrannar som medarbetare, och har förståelse för detta. Tidsplanen för ekonomiska neddragningar är ytterst pressad."

Har möjligheten att ha en PAP kvällstid i båda städerna och i stället lägga ner PAP dagtid i Linköping, då nyttjandegraden är lägre, varit ett alternativ?

"Förslaget med två enheter igång kvällstid ger inte alls samma besparingspotential", skriver Bjarne Olinder.

"Sammantaget ser jag psykiatriambulanser som ett viktigt arbetssätt, men dimensionering måste ligga i linje med finansiering och behov i övriga verksamheter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!