Ungdomarnas projekt ska göra Norrköping renare

Många ungdomar blev av med sina feriejobb på grund av coronapandemin. I projektet "Håll Norrköping rent" har Norrköpings kommun skapat nya feriejobb åt dem.

Erik Henriksson och de andra feriejobbarna har varit med och utvecklat "Minibin"-burkarna, som ska delas ut av runt om i Norrköping.

Erik Henriksson och de andra feriejobbarna har varit med och utvecklat "Minibin"-burkarna, som ska delas ut av runt om i Norrköping.

Foto: Anton Lindskog

Norrköping2020-07-07 11:00
undefined
Erik Henriksson, till vänster, feriejobbar på "Håll Norrköping rent" och får ta fram olika lösningar för att minska nedskräpningen i kommunen.

Erik Henriksson var en av alla de 130 ungdomar som skulle ha jobbat på Stadium Sports Camp i sommar. Efter beskedet att det blivit inställt på grund av coronapandemin var besvikelsen stor, berättar han.

– "Shit, nu måste jag fixa ett nytt jobb, annars har jag ingenting", tänkte jag då. Det kändes lite halvstressigt. Sen ringde kommunen upp och sa att de fixat ett nytt jobb till mig. Så då tackade jag ja, säger Erik Henriksson.

Nu jobbar Erik Henriksson istället med kommunens projekt "Håll Norrköping rent". Josefine Fälth är projektledare för arbetet.

– Projektet är en del av "Håll Sverige rent", som har pågått sedan 2014. Ekonomiska medel var redan avsatta till projektet och därför såg man att det fanns ett utrymme att skapa feriejobb där, säger Josefine Fälth.

undefined
Så här ser "Minibin"-burkarna ut. Burkarna ska delas ut av feriearbetarna runt om i centrala Norrköping. "Den kan man smidigt ha med sig och slänga snus, cigg och tuggummi i om man inte ser någon papperskorg", säger Erik Henriksson.

Erik Henriksson visste inte helt vad arbetet skulle innebära i praktiken. Han blev positivt överraskad när han fick reda på vad de skulle göra.

– När jag först hörde det trodde jag att vi skulle ut plocka skräp eller något. Men det är mer att vi ska hjälpa till att ta fram lösningar för att minska nedskräpning. Vi har exempelvis varit med och utvecklat en liten burk som vi kallar "Minibin". Den kan man smidigt ha med sig och slänga snus, cigg och tuggummi i om man inte ser någon papperskorg. Jag tycker det är kul att kunna vara med och påverka i sån här viktig fråga, säger Erik Henriksson.

Feriearbetarna ska även utforma en broschyr med information om hur mycket nedskräpningen kostar kommunen och vad vi skulle kunna få istället för pengarna som går åt. Broschyren och Minibin-burkar delas sedan ut på stan och på fritidsgårdar, förklarar Erik Henriksson.

Projektets ramar har utformats av Norrköpings kommun och feriearbetarnas produkter gås igenom och godkänns av bland annat kommunikatörer på kommunen innan det färdigställs. Utöver det är det feriearbetarna själva som utformar och producerar innehållet. Josefine Fälth är positivt inställd till projektets tillvägagångssätt.

– Ungdomarna är en viktig del i att nå en bredare målgrupp i den här frågan. Om projektet visar sig vara framgångsrikt är förhoppningen att det ska fortsätta framöver, säger Josefine Fälth.

Arbetet sker alltså i form av feriearbete, vilket skiljer sig från sommarjobb. En feriearbetare ersätter inte personal utan är en extra resurs vid sidan om den ordinarie arbetskraften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!