"Unga tjejer lär sig att sexuella övergrepp är normalt"

"Unga tjejer tror att de måste vänja sig vid sexuella övergrepp för att duga. Vad de själva vill räknas inte", säger Mathilda Malmström.

Mathilda Malmström har vikarierat inom skola och förskola och hennes upplevelse är att ord som "hora" är vanligt förekommande redan bland små barn.

Mathilda Malmström har vikarierat inom skola och förskola och hennes upplevelse är att ord som "hora" är vanligt förekommande redan bland små barn.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2020-09-27 10:00

Hon är engagerad i Tjejjouren i Norrköping sedan i våras och förbereder just nu material för att tillsammans med en annan volontär ge sig ut i Norrköpings skolor och föreläsa om sex och relationer. Fokusområdet är samtycke och målsättningen att lyfta bort skamstämpeln och starta samtal.

undefined
Mathilda Malmström har vikarierat inom skola och förskola och hennes upplevelse är att ord som "hora" är vanligt förekommande redan bland små barn.

– Tystnaden är farlig i ett samhälle där strypsex, slag och övergrepp är på väg att normaliseras, säger Mathilda Malmström.

Hon tycker det är hög tid att debatten om hur tillgängligheten av porr påverkar ungas sexliv, relationer och mående har kommit igång och enligt henne börjar porrtittandet tidigt.

– Gränserna flyttas snabbt. Mainstreamporren ersätts i rask takt av incest-, vålds- och till och med barnporr när hjärnan söker nya kickar.

undefined
En del av tjejjourens arbete går ut på att prata om porr.

Mathilda är 24 år och har själv upplevt det debatten kretsar kring. Första gången hon såg porr var hon nio år och det var en killkompis som visade henne.

– Du lär dig att det är så här sex ska vara. Du ska fejka för att bekräfta mannen. Vad du själv vill eller inte blir oviktigt.

Senare var Mathilda bland annat med om att en kille började slå henne när de hade sex.

– Det kom helt utan förvarning. Jag började gråta, men sa aldrig nej. Efteråt övertalade jag mig själv att det inte var något konstigt, men jag mådde såklart dåligt, säger hon.

De egna erfarenheterna är en av anledningarna till hennes engagemang och berättelser liknande hennes egen är vanliga bland de som kontaktar jouren. De handlar ofta om tjejer med pojkvänner som vill att de ställer upp på olika sexuella handlingar som de inte känner sig bekväma med.

– Det spelar ingen roll om killen är din pojkvän. Vill du inte, så vill du inte och ett övergrepp är ett övergrepp.

Beslutet att alla lärare i skolan ska få utbildning i sexualkunskap välkomnas av tjejjouren.

– Förhoppningsvis hjälper det till att avnormalisera våldet och skapa ömsesidiga relationer, säger Mathilda, som även hoppas att sexualundervisningen kommer att inkludera trans och hbtq-personer.

Även föräldrar har en viktig roll, menar Mathilda och berättar att hon länge höll sina upplevelser för sig själv, men att hon mådde mycket bättre så snart hon började prata med vänner och föräldrar.

undefined
Förutom att ta emot samtal från unga tjejer, arbetar tjejjouren med att föreläsa i skolorna och kommer snart att starta tjejgrupper.

Hur ska en förälder prata med sitt barn om porr och sex tycker du?

– Så neutralt som möjligt. Aldrig skuldbelägga och alltid lyssna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!