Gängkriminalitet är inte den vanligaste orsaken till att barn kontaktar Bris, men organisationen har sedan några år tillbaka sett en ökning. Det handlar om barn och unga som har en gängkriminell närstående, som påverkas av gängkriminalitet i sin närmiljö eller som själva är med i ett kriminellt nätverk.
Bris höll nyligen en nätverksträff på Arbetets museum där bland annat polis, fritidsledare och socialtjänsten närvarade
– Många barn berättar att de känner skam, och att de är medvetna om att de har gjort fel som dragits in i de här kriminella nätverken eller begått grova brott. Det finns också en enorm rädsla för hur man ska kunna ta sig ur, eller vad som kan hända om man stannar kvar i kriminaliteten. Den stora medveten hos barnen är något som förvånade oss, säger barnrättsjuristen och påverkansansvarig hos Bris Anna Dorrian.
Medvetenheten hos barn som på ett eller annat sätt är involverade i kriminalitet gör att barnen också är tveksamma till om de förtjänar att få hjälp, enligt Bris.
Bris menar att åtgärder som införts för att motverka gängkriminalitet riskerar att urholka barns rättigheter. Enligt Bris saknas det också ofta en analys över hur repressiva åtgärder träffar barn och vad det får för konsekvenser för barns rättigheter.
– Rättigheterna får inte vara villkorade utan gäller för alla barn, även för de barn som begår brott.
År 2022 publicerade Bris rapporten "Barns rättigheter i skottlinjen" där barn från bland annat Skäggetorp i Linköping fick berätta om hur det är att växa upp i ett område som präglas av gängkriminalitet. I rapporten framgår att barnen upplever att det finns många frågor och fördomar om hur det är att växa upp i ett område som av polisen klassas som särskilt utsatt.
– Det är tufft för barn att växa upp i ett område som är påverkat av gängkriminalitet, påverkat av medias porträttering och påverkat av samhällets insatser för att motverka gängkriminalitet. Visitationszoner är ett sådant exempel på en insats som handlar om integritetskränkningar i barnens liv. Visitationszoner drabbar många fler barn än dem man vill komma åt.
Har ni pratat med barn efter visitationszonen i Hageby, om de känner sig kränkta på något sätt?
– Eftersom alla barn hör av sig anonymt till Bris kan vi inte se vilket område någon ringer ifrån. Däremot kommer vi följa utvärderingar av införda visitationszoner och särskilt hur det påverkat barn, säger Anna Dorrian.