Satsningen på e-sport på Ebersteinska gymnasiet startade redan 2016 och erbjuds som inriktning på samtliga nationella program på skolan. Tillsammans med tio andra skolor blir man nu först med att kunna sätta stämpeln nationell idrottsutbildning (NIU) på e-sportklasserna. Jonas Dahl som är Ebersteinskas e-sportsamordnare förklarar att detta möjliggjorts av att Svenska e-sportförbundet ifjol röstades in i Riksidrottsförbundet.
– Att vi får en nationell idrottsprofil är som att vinna ett mästerskap, det tycker både jag och eleverna. E-sport är stort och fortsätter att växa runt om i världen och vi är glada att vi får den här inriktningen, säger han.
Vad blir största skillnaden för er?
– Den största skillnaden är att vi går från ett lokalt upptagningsområde till ett nationellt upptagningsområde. Undervisningsmässigt blir den största skillnaden att det blir fler timmar på schemat och ännu större möjlighet för eleverna att utöva sin sport.
Hur kan en e-sportlektion se ut?
– Det är en ganska vanlig fråga, haha. Först och främst behöver man skilja på vilket spel det handlar om för alla spel är inte likadana. Men en generell lektion, som inte riktar sig mot ett specifikt spel, kan vara att vi diskuterar spelstrategi eller kommunikation. Oftast är det en teoretisk genomgång, ett praktiskt utförande och sedan en utvärdering, berättar Jonas Dahl och fortsätter:
– Vi har fyra pass i veckan och där ingår också fysisk träning, så det är inte bara e-sport. Rent krasst kan man säga att en tredjedel är själva utförandet, en tredjedel är teoretisk träning och en tredjedel är fysisk träning.
Varför är den fysiska träningen viktig?
– Det är en sport där man sitter still mycket, så man behöver inte vara värsta atleten. Mycket handlar om pulshantering för när det kommer till ett spel som exempelvis Counter-Strike kan det vara mycket press på den individuella spelaren. Det är en sittande stress som är ganska farlig och där pulsen går upp väldigt mycket, så man behöver vara i tillräckligt bra fysisk form för att få ner stressen.
Vad är målsättningen för eleverna?
– Att de ska få alla verktyg för att lyckas bli professionella eller vara väl förberedda för att gå vidare till de högskolor och universitet som har e-sport.
När vi besöker skolan träffar vi e-sporteleverna Fabian Lingeby och Filip Karlsson. De spelar Counter-Strike och hoppas på en karriär inom e-sport i framtiden.
– Ja, på ett eller annat sätt. Man behöver inte bli proffs, det kan även vara jobb som analytiker eller som eventarrangör, säger Fabian Lingeby.
Vad tycker ni om utbildningen?
– Det är underbart att få spela på lektionstid! Det handlar om hur man ska bli bättre som spelare både i och utanför spelet. Det är mycket mental träning, kost och hälsa, säger Filip Karlsson
Jonas Dahl förklarar att en utmaning för skolan är att locka fler tjejer till e-sportutbildningen. Av totalt 35 e-sportelever är endast fem i dagsläget tjejer.
Hur ska ni göra för att nå en större jämlikhet?
– Vi ska fortsätta jobba med att inkludera alla. Tyvärr är vi inte där ännu men målet är att nå en 50/50-fördelning. Det jobbar vi väldigt mycket med här på skolan, säger Jonas Dahl.
De första NIU-utbildningarna inom e-sport väntas dra igång lagom till hösten 2025.