I rapporten Uttjänta bilar och miljö redovisar Naturvårdsverket på uppdrag av regeringen hur omhändertagandet av skrotade bilar och bildelar fungerar i praktiken.
- Regeringen ville att vi skulle se över reglerna för skrotning av bilar för att få bättre ordning på skrotningsbranschen. I dag finns det exempelvis skrotare som inte följer rådande regelverk och som inte har de tillstånd som krävs. Sedan ville vi även se över de miljöproblem som skrotbilar medför när de står avställda i naturen och komma med förslag på åtgärder för hur dessa problem kan minskas, säger Hans Wrådhe, chef för Naturvårdsverkets sektion för avfall
Begränsa antalet fordon
Ett av Naturvårdsverkets förslag i rapporten som upprört är att begränsa antalet fordon som man som privatperson får vara skriven på. Detta för att försvåra för de som håller på med illegal bilhantering.
- Vi har sett exempel där folk skriver över bilar på så kallade målvakter, människor som inte har några ekonomiska resurser till att betala skrotningen, och som kanske leder till att bilen sedan står övergiven i naturen. Då har vi sagt att man kanske ska begränsa antalet bilar som man får äga, till 10-20 stycken, säger Hans Wrådhe.
- Men då kommer detta med veteranbilssamlare in. Då skrev vi i vår rapport att man kanske kan göra undantag för dessa samlare, fortsätter han.
Ett annat förslag Naturvårdsverket kommit med, som Hans Wrådhe menar att människor missuppfattat, är att det i framtiden eventuellt skulle bli straffbart att ta emot bilar och skrota dem, så vida man inte är auktoriserad bilskrotare.
- De som är upprörda nu har ju tolkat detta som att de inte får meka och demontera sina bilar och att det skulle bli olagligt. Men vi ser det inte på det sättet.
Det verkar ändå som att många har missuppfattat er.
- Ja, men vi har påpekat att man måste vara uppmärksam ifall man skärper dessa lagar så deras mekande inte kommer att klassas som olagligt. De som mekar och samlar på veteranbilar är ju ingen större miljöfara, utan de vi har velat komma åt är de oseriösa hanterarna av skrotbilar. Det är både sådant som är olagligt i dag och som ligger i gråzonen.
Har ni varit otydliga i er rapport?
- Ja, vi har ju uppenbarligen varit otydliga eftersom den här debatten har flammat upp. Men vi har aldrig under arbetets gång tänkt klämma åt de som har detta som hobby.
Medvetna om oron
På Miljödepartementet har man fått kännedom om att många reagerat på Naturvårdsverkets rapport, men vad den kan komma att resultera
i är ännu oklart.
- Vad gäller tidsplan kan vi inte säga mer än att rapporten och remissyttranden för närvarande behandlas i Regeringskansliet. Men vi är högst medvetna om att det finns en oro och att
många har kontaktat Naturvårdsverket. Flera av de berörda aktörerna har fått rapporten på remiss för att fånga upp så många synpunkter som möjligt, säger Annika Löfgren, tillförordnad chef på Miljödepartementets kemikalieenhet.