Kritiken i granskningen är tung. Felskyltade nödutgångar och personal som inte vet vad de ska göra om det blir en brand. Förskolechef saknas och trots att förskolan på pappret ska ha full bemanning, så kan två vikarier ensamma ha ansvar för tjugofem barn. Personal arbetar deltid, trots att de är skrivna som heltid.
När kommunen var klar med utredningen valde man själva att belägga den med sekretess. Fel, anser kammarrätten som har beslutat att dokumentet ska offentliggöras.
– Det var ett beslut som togs på inrådan av vår jurist, säger Olle Johansson, kommunalråd med ansvar för skolfrågor, om valet att sekretessbelägga handlingarna.
Förskolan har under lång tid inte haft någon legitimerad personal, vilket enligt kommunens utredning har gett konsekvenser på undervisningen. Flera av dessa brister fanns även vid tillsynen för tre år sedan.
– Vi anser att det är först nu som det är så pass allvarligt att vi behöver ingripa. Förra gången, för tre år sedan, kom det bara till tjänstemannanivå. Först nu kom det upp till nämnden och då beslutade vi att gå vidare.
Under 2016 gjordes ingen planering över vad förskolan skulle arbeta med, och bristerna i kvalitetsarbetet fanns redan vid tillsynen för tre år sedan. Vårdnadshavare beskriver att barn lämnats ensamma på undervåningen, och det har hänt att barn skurit sig vid dessa tillfällen. En förskolechef anställdes i mars för att arbeta en eftermiddag i veckan, och med telefontid en timme en kväll i veckan. I maj sa förskolechefen upp sig.
Kommunens tillsyn visar att det inte är möjligt för en förskolechef som arbetar 15–20 procent att både leda och samordna förskolan, och fungera som pedagogisk ledare i verksamheten. Ingen annan personal är legitimerad förskollärare och behörig att undervisa barnen. Trots det får skolan endast ett föreläggande och verksamheten får fortsätta.
– Vi tycker att det är rimligt att förskolan får möjligheten att rätta till det som vi har anmärkt på. Vår bedömning är att det inte är ett akut problem. Att barn inte har farit illa så till den grad att det har varit fara för liv och lem, säger Olle Johansson.
För de barn som behöver extra stöd har inga handlingsplaner upprättats, och huvudmannen har försökt lösa det genom att köpa in tjänster under kortare perioder, eller hänvisat föräldrarna till BVC. Tillsynen beskriver också att miljön inte inspirerar till lek och lärande, och att leksakerna varit så svårtillgängliga att barnen inte själva kunna hämta dem utan hjälp.