21-åring misstänkt för grov narkotikasmuggling från Nederländerna

En 21-årig man från Norrköping åtalas för grov narkotikasmuggling efter att tullen i Malmö beslagtagit nära ett halv kilo kristall i en försändelse från Nederländerna. Mannen nekar till brott.

En bild på en stor mängd kontanter hittades i 21-åringens mobiltelefon.

En bild på en stor mängd kontanter hittades i 21-åringens mobiltelefon.

Foto: Polisen

Norrköping2024-10-07 09:53

En 21-årig Norrköpingsbo har åtalats för bland annat grov narkotikasmuggling. Detta sedan tullen i Malmö kontrollerat en försändelse från Nederländerna som var aviserad till 21-åringen. Försändelsen visade sig innehålla 498 gram 3CMC, vilket även kallas kristall. Åklagaren bedömer brottet som grovt på grund av mängden narkotika och att narkotikan har varit en del av en verksamhet som bedrivits i större omfattning.

Tullen hade inte resurser att genomföra en så kallad kontrollerade leverans, där man spårar paketet ända fram till mottagare. Istället kopplades polisens avdelning för grova brott i Norrköping in på ärendet. Innehållet i paketet byttes ut och skickades sedan iväg med den vanliga postgången till den tänkta mottagaren.

Sex dagar senare när en person kom för att hämta ut paketet hos ett ombud i Norrköping slog polisen till. 

undefined
Flera bilder på narkotika kunde polisen hitta på den beslagtagna mobiltelefonen.

Mannen som hämtade ut paketet var inte 21-åringen som stod som mottagare. I polisförhör uppger mannen som hämtade ut paketet att han hämtat ut paketet åt en vän.

Paketuthämtaren sade att han inte ville uppge namnet på den som bad honom hämta paketet. Bara att han fått ett pass och ett paketnummer. Senare samma kväll kom kompisen och hämtade paketet.

Det pass som användes vid pakethämtningen var 21-åringens. Han i sin tur förnekar brott och säger att hans pass blivit stulet tidigare, vilket han polisanmält.

När polisen vid ett senare tillfället förhör honom gällande narkotikabeslaget och leveransen av ytterligare ett paket med narkotika väljer 21-årigen att konsekvent svara "tyvärr ingen kommentar".

undefined
En bild på en stor mängd kontanter hittades i 21-åringens mobiltelefon.

Vid en husrannsakan i 21-åringens lägenhet hittades mindre mängder narkotika. Man beslagtog även mannens mobiltelefon. När telefonen tömdes på sitt innehåll hittades bilder på både narkotika och stora mängder kontanter. Det hittades även sex stycken skärmdumpar som var skickade via mejl från en hemsida där man kan köpa narkotika i Nederländerna.

Historiken i telefonen visar också att någon sökt mer än 100 gånger, från just den telefonen, på de två kurirförsändelser som beslagtagits.

Det fanns även en konversation på mobiltelefonen mellan 21-åringen och en kontakt som misstänks handla med narkotika.

21-åringen, som förnekar brott, åtalas nu för bland annat grov narkotikasmuggling och narkotikasmuggling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!