Tröttande elavbrott på Vikbolandet

Åsa Antonsen från Linneberga gård är arg över de ständiga elavbrotten på Vikbolandet. ? Det är som att bo i ett öststatsland, man kan aldrig vara säker på att strömmen fungerar, säger hon.

Norrköping2005-04-08 17:47
Under nästan 25 år på Vikbolandet har hon haft elavbrott cirka tre gånger per år, men sedan stormen i januari har det varit många korta, strömlösa perioder.
? Jag hade inga problem med att förstå när stormen härjade, men det här med många små avbrott stör min vardag och mitt hemliv, säger Åsa Antonsen.

<b>Avbrott i vardagen</b>
På fredagsmorgonen försvann strömmen när hon fönade håret. Istället fick hon försöka ta reda på hur länge avbrottet skulle vara och hur länge det beräknades bli.
? Det blev bara en kvart den här gången, men för oss på landet kan det bli ödesdigert även med korta avbrott. Fläktar inne hos grisar, värmelampor till kycklingar och vattenpumpar som måste startas om, går inte sådant igång när man är borta eller jobbar kan djuren drabbas.
Fredagen den första april drabbades 1 800 av Sydkrafts elkunder på Vikbolandet i någon timme. Först runt 22-tiden samma kväll fick de strömmen tillbaka.
? Vi hade gäster hemma och skulle bjuda på mat och kaffe, men istället fick man sitta en timme i telefonkö, säger Åsa Antonsen.
Den gången var det Vattenfalls brytare i nätstationen i Valtersten, mellan Kuddby och Östra Husby, som hade löst ut och därmed påverkat mellanspänningsnätet.

<b>Okänt fel</b>
? Vi kan inte ens få kompensation eftersom avbrotten är så korta, säger Åsa Antonsen trött.
? Och det är ju ström vi vill ha, det kan ju inte tio tusen kronor kompensera om så vore fallet.
Några enminutersavbrott i mars och ett tio minuter långt avbrott runt klockan åtta på fredagsmorgonen har Sydkrafts Nätbolag uppgifter om. Men vad det beror på vet de inte, troligtvis har fåglar som flyger på ledningarna orsakat felen.
? Jag har ingen felanmälan på det här, men det kan ju röra sig om ett lokalt problem, säger Jörn Palenbring, gruppledare på Sydkrafts Nätbolag.
Under den kommande månaden ska en station i Östra Husby bytas ut, vilket kommer att orsaka avbrott för några av Sydkrafts kunder där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om