Färska siffror från Larmtjänst, som är en branschgemensam organisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet, visar att antalet fordonsstölder inte har påverkats speciellt mycket under pandemin som råder.
Under förra året efterlystes 7 173 personbilar i Sverige, vilket är nästan exakt lika många som under 2019.
Av de bilar som efterlystes under 2020 var 1 572 fortfarande efterlysta vid årsskiftet, vilket även det är nästan oförändrat från år 2019. Man misstänker att de stulna fordon som aldrig återfinns i stor utsträckning har förts ut ur landet.
Ända sedan slutet av 1990-talet har antalet efterlysta personbilar sjunkit. Den största förklaringen är införandet av elektroniska startspärrar som då infördes i många bilmodeller. Det har gjort det mycket svårare för tjuven att stjäla fordon.
– Man kan anta att huvuddelen av bilarna som inte återfinns förts utomlands. Det är framförallt nyare och exklusivare bilar av märkena Volvo, BMW, Mercedes och Audi som försvinner för alltid, säger Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst.
– Det är anmärkningsvärt att stölderna inte har påverkats av den pågående coronapandemin med dess konsekvenser i form av stängda gränser i grannländerna och försämrade transportmöjligheter österut. Det visar att de internationella brottsnätverken har kunnat anpassa sin verksamhet till det rådande läget.
Under år 2020 efterlystes 587 personbilar i region Öst, av dessa är 112 ännu efterlysta. Tittar man på lastbilar i samma region efterlystes 82 fordon och tolv av dem är ännu borta.
Under året har Larmtjänst noterat ett antal stöldtrender. Bland annat har det blivit vanligare att nyare Volvo, BMW och Mercedes stjäls för att sedan återfinnas slaktade på delar.
Vi har redan tidigare skrivit om att just bildelsstölder ökade i Östergötland under förra året.
Under hösten skedde en omfattande våg av stölder av nyare Porsche-bilar i västra Sverige. I södra Sverige har stölder av vissa modeller av Toyota och Mazda varit vanligt förekommande under året.
– Larmtjänst bevakar stöldtrenderna och försöker att i samverkan med försäkringsbolag och polis att nå ut med information till ägare av berörda modeller. Vi tror exempelvis att informationsinsatser riktade till Porscheägare under hösten hade stor betydelse för att få stopp på stöldvågen i Göteborgsområdet, säger Torbjörn Serrander.