Regnovädret för drygt två veckor sedan orsakade översvämningar på många håll men för Björn Stengård var det en tråkig repris när hans källare vattenfylldes. Sedan han och hans fru Gunilla flyttade in 1974 har de haft översvämning fyra gånger. Huset ligger i ett lågt område i Lindö där flera hus även tidigare varit utsatta och där dagvatten leds bort via en pumpstation.
Kåken ligger för lågt
- Grundproblemet är att kåken ligger för lågt. Huset skulle aldrig ha byggts med källare, säger Björn Stengård.
2002 gjorde Sydkraft, nu Norrköping vatten, åtgärder bland annat i rören och lovade att det inte skulle hända igen. Björn och Gunilla Stengård litade på att åtgärderna skulle räcka.
- Vi renoverade och gjorde fint i källaren, det var flott som fasen.
Men under ovädret natten till den 23 juli stannade en av de två pumparna samtidigt som dagvatten- och avloppsledningarna svämmade över.
Katastrofalt
- Det kom upp så mycket vatten, det är katastrofalt. Vi har gjort vad vi kan för att skydda huset men det här är kommunens grejer som inte fungerar, säger Björn Stengård.
Han tror att det nog hade blivit en översvämning, men en mindre, även om pumparna hade hållits igång.
- Det kan inte vara rimligt att vi ska bli ersättningsskyldiga varje gång. Kommunen står för självrisken men de borde kompensera oss för allt vi har lagt ut i renoveringen och för sveda och värk.
Extra utsatta
Maria Rothman, driftchef på Norrköping vatten är väl medveten om att det finns områden i Norrköping som är extra utsatta för översvämningar. Hon vet att minst två andra fastigheter har särskilda problem även vid mindre regn och där görs det utredningar. Efter ovädret har runt 140 personer hört av sig och Norrköping vatten har identifierat 20 problemområden.
När det är ett utsatt område hur kunde ni lova att det inte skulle hända igen?
- De personer som gjorde åtgärderna 2002 var säkert övertygade om att det inte skulle hända igen, säger Maria Rothman.
- Men vårt regnvattensystem klarar inte så här mycket vatten på en gång. Det stora problemet är det kombinerade avlopps- och regnvattensystemet. Det ska vi nu se över hur vi kan förbättra.
Backventil
Och pumparna ska fungera trots dåligt väder.
- Pumpsystemen är byggda för att det inte ska kunna hända men nu slog blixten ut strömmen nästan överallt, säger Maria Rothman.
- Mot sådana här extremregn finns det inga säkra system.
När åtgärderna i Lindö gjordes 2002 fanns förslag på att en backventil skulle sättas in på Björn Stengårds tomt, för att förhindra att avloppsvattnet vid en översvämning kommer upp i huset, men det gjordes aldrig.
Står för självrisken
- Med facit i hand är det klart att backventiler säkert hade hjälpt, säger hon.
När blir ni betalningsansvariga?
- Jag vill inte uttala mig i ett enskilt fall men om utredningar visar att vi bär ansvaret då ersätter vi försäkringsbolaget. I vissa fall kan det kanske bli aktuellt att ersätta enskilda direkt. Annars står vi för självrisken. Och precis som försäkringsbolagen gör vi åldersavdrag.
Dags fundera
Maria Rothman tror att det är dags att fundera över hur kommande regn ska bemötas.
- Vi har lyft frågan med kommunen om var i Norrköping husen ligger för lågt, var är det okej att bygga för att klara framtida regn? Men i nuläget kan det vara värt att fundera själv, har man källare och bor lågt kanske man inte bör inreda den, eller sätta in en backventil. Vi får diskutera om det är något som vi kan vara med och bidra till.