Trafiken görs om – då förlorar familjerna sin busslinje

1 november slutar bussarna att gå till Herstadberg. En säker väg till den nya busshållplatsen på Ströbogatan hinner inte bli klar till dess. "Där för vi dialog just nu", säger Johan Smedner på samhällsbyggnadskontoret.

Bron som Herstadbergsborna oskyddat måste passera för att ta sig till den nya hållplatsen på Ströbogatan efter 1 november.

Bron som Herstadbergsborna oskyddat måste passera för att ta sig till den nya hållplatsen på Ströbogatan efter 1 november.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2021-09-03 06:00

Östgötatrafiken har efter uppmaning från Norrköpings kommun fått i uppdrag att lösa kollektivtrafiken för Martin & Serveras personal, då företagets lager flyttar från Ingelsta längre norrut, i höjd med Loddby. På den nya arbetsplatsen kommer 550 medarbetare arbeta när de flyttar in i höst. Sedan tidigare har Stadiums lager drygt 200 anställda. Även Bauhaus har ett centrallager på Ströbogatan.

Detta har vägts mot de drygt 200 som bor i Herstadberg. Det är bakgrunden till den gemensamma inriktningen Östgötatrafiken och kommunen kommit överens om – att ta bort bussanslutningen till Herstadberg och anlägga en ny hållplats på Ströbogatan för de boende i stadsdelen.

– Totalt sett kommer förändringen att leda till ökat resande med kollektivtrafik. Det är inte så att Herstadberg skärs av från kollektivtrafik, men det blir en lite längre bit att gå, cirka 400 meter, säger Johan Smedner enhetschef på Samhällsbyggnadskontoret, som varit med i diskussionerna med Östgötatrafiken.

undefined
Bron som Herstadbergsborna oskyddat måste passera för att ta sig till den nya hållplatsen på Ströbogatan efter 1 november.

Enda vägen till Herstadberg går idag via en smal järnvägsbro. Fotgängare måste sedan gå på en väg, skyltad för 60 km/h, för att nå Ströbogatan. Den saknar gång- och cykelväg.

Är det en rimlig trafiksituation för de som ska åka buss?

– Vi driver ett arbete med att bygga de nya hållplatserna som krävs och vi tittar på de åtgärder som måste göras på Herstadbergsvägen för att det ska bli en okej trafiksäkerhet. Det kommer inte att se ut som idag för de gående, säger Johan Smedner.

Hur ska ni lösa det till 1 november?

– Det är en separat gångväg som är vår huvudinriktning. Sedan synkar det inte i tiden. Östgötatrafiken kommer att lägga om trafiken 1 november. Vi tror att den här gångvägen är tidigast klar våren 2022. Perioden däremellan måste vi hantera på något sätt. Där för vi dialog just nu med Östgötatrafiken. 

Vilka tillfälliga lösningar diskuteras? 

– Det finns några olika förslag än så länge. Vi ska ha ett möte med Östgötatrafiken nästa vecka när vi har alla fakta på bordet och utredningen är klar. 

– Men ett exempelvis skulle kunna vara att fortfarande trafikera med bussar skoltid, när det är mycket barn som reser, under vissa av de här turerna. Alternativet är att göra andra och enklare, tillfälliga, åtgärder i vägmiljön så att man kan gå till den nya hållplatsen på ett säkert sätt. 

Blir det inte dyrt att bygga en extra permanent trafiklösning som dessutom ska ledas över en bro? 

– Först måste jag säga att man måste göra en gånganslutning i dag oavsett busstrafiken, då det saknas en gång- och cykelväg till Herstadberg. Det är inte bara på grund av bussförändringen som det finns ett behov av att förbättra väganslutningen till Herstadberg. I den konsultutredning som pågår finns en kostnadsbedömning i pengar. Men jag vill inte spekulera i den kostnaden nu.

Johan Smedner tror att lösningen över bron kan bli att passagen delas av.

– Trafikintensiteten är ganska låg. Det blir väl någon lösning där biltrafiken får vänta på varandra, för att få plats. 

Hur tycker ni att informationen till de boende i Herstadberg fungerat?

– Det är vi som sköter den tillsammans med Östgötatrafiken. Än så länge är det i november, dit är det ganska långt bort. Information hur de boende ska färdas kommer nå ut i god tid innan. Det är min bild, säger Johan Smedner.

undefined
Vägen utan gång- och cykelalternativ till Herstadberg sett från cirkulationsplatsen. Busshållsplatserna på bild kommer också att tas bort för en ny på Ströbogatan efter 1 november.
Östgötatrafiken

Östgötatrafiken ansvarar för att planera linjer och tidtabeller för bussar, tåg och spårvagnar inom kollektivtrafiken i Östergötland. Bolaget ägs av Region Östergötland, som finansierar 60 procent av kostnaderna för Östgötatrafiken. Resten av kostnaderna – 40 procent – finansieras med hjälp av intäkter från biljetter.

Östgötatrafiken upphandlar trafiken i länet. Det är därmed andra företag som kör tågen, bussarna och spårvagnarna.

Källa: Östgötatrafiken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!