Trafikboten fick ingenjören att se rött

Norrköpingsbördige Mats Järlström kan ha ändrat standarden för trafikljus för hela världen. "Det var för kort tid som det var gult", säger han.

Mats Järlström har drivit kampen under många år.

Mats Järlström har drivit kampen under många år.

Foto: Institute For Justice

Norrköping2020-06-22 10:00

Historien började 2013 då Norrköpingsfödde elektroingenjören Mats Järlströms fru Laurie fick trafikböter på 260 dollar efter att ha kört mot rött i staden Beaverton i den amerikanska delstaten Oregon, där paret är bosatt. En trafikbot som Mats Järlström hade svårt att acceptera.

– Jag började räkna på det där. Det visade sig att det var extremt kort tid som det var gult ljus innan det slog om till rött. Framför allt var tiden väldigt kort när någon skulle svänga i en korsning. Då bromsar ju faktiskt många ned. Min fru fick böter för att ha kört rött i endast 0,12 sekunder, säger Mats Järlström när vi når honom på telefon i hans hem i det nordvästra hörnet av USA.

Från det här började en mångårig kamp mot myndigheter och i slutänden delstaten Oregon. Under åren har han mött många motgångar och när han först redovisade sina beräkningar fick han veta att han inte fick kalla sig för ingenjör och bötfälldes på 500 dollar för "att ha praktiserat som ingenjör utan licens".

– Jag skulle inte ha rätt att säga vad jag kommit fram till på grund av det. Mycket konstigt. Men med hjälp av Institute for justice (en advokatfirma som stödjer i fall mot offentliga myndigheter) vann jag till slut rätten att säga att jag är ingenjör och att det fanns bristfälliga beräkningar på hur länge stoppljuset var på gult. Men det var ännu ingen vinst. Jag hade bara fått rätt att säga vad jag kommit fram till, säger han.

Han är född och uppvuxen i Norrköping. Hans föräldrar var lärare på Hagebyskolan. Att han hamnade i USA berodde på att hans fru var ifrån landet. Nu bor han utanför staden Portland i Oregon.

– Jag har bott här ganska länge nu. Sedan 1990-talet. Jag har fortfarande svenskt pass och åker ibland tillbaka till Sverige, säger Mats Järlström.

Han säger att envishet är en bra egenskap. Med envisheten har han fortsatt att bevisa att ljussignalerna är fel inställda. Kanske ville inte delstaten Oregon erkänna felet. Det skulle betyda att mängder av boter för att ha kört mot rött skulle kunna dras tillbaka, gå till rättegång. Och skulle det ske i Oregon kunde det lika gärna ske i hela USA och stora delar av världen.

– För mig fortsatte kampen. Jag ville att myndigheterna skulle erkänna att det finns felberäkningar. Det kom ett större genombrott i höstas. ITE (en internationell sammanslutning av 16 000 ingenjörer inom transportsektorn) öppnade för att trafikljus ska byggas på ett nytt sätt. De är baserade på mitt sätt att räkna. Det kändes som en stor framgång när det här beslutet kom. Det har varit många tuffa år där jag varit ifrågasatt, säger han.

ITE:s ord väger tungt. Nu kan det bli frågan om förändringar i hela världen. Och kanske fler rättsfall. Det går väl bara att gissa hur många som anser att deras böter för att köra mot rött är fel.

– Det är så att det säkert kan bli flera rättsfall. Men felet har funnits länge. Formeln för att beräkna längden på det gula trafikljuset har hängt med sedan 1965 och det är på tiden att det rättas till, säger han.

Resultatet av Mats Järlströms beräkningar är att signalerna kommer att ändras i framtiden. Exempelvis kommer tiden för hur länge det är gult kommer att förlängas från ITE:s nuvarande 3,2 sekunder till Järlströms 4,5 sekunder vid högersvängar i korsningen hans fru fick trafikboten i 2013.

Mats Järlström

Född 1960 i Norrköping där han också är uppvuxen.

Han gick gymnasiet på Ebersteinska (Teknis).

Gjorde lumpen på F13 i Norrköping.

Han har jobbat som elektronik/högtalaringenjör på Luxor Electronics i Motala.

Bodde i Uppsala innan flytten till USA

Är utbildad elektronikingenjör. På Ebersteinska och sen två år på Linköpings högskola.

Har lyckats få sitt namn stavat både med ä och ö i USA för att visa att han är svensk ingenjör.

Hans fall har tagit upp av medier som New York Post och CBS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!