Norrköpings högst ansvarige politiker svarade i telefonen omkring klockan 22.30 på torsdagskvällen. Då hade precis SOS Alarm larmats om en befarad brand i stadsdelen Navestad. Det var just då det senaste, men långtifrån det första, brandlarmet för dagen i Norrköping.
Under kvällen brann bilar i flera stadsdelar i stan. I Navestad brann flest. Där kastades också sten mot polisen och brandmän tvingades att backa ut sina fordon från parkeringsplatser, när de attackerades av människor – många maskerade – beväpnade med stenar i olika storlekar.
– Jag reagerar med två känslor. Jag blir ledsen och förbannad. Ledsen för de som drabbas nu, av våldsamheter och de fruktansvärda upploppen, mer eller mindre, som pågår. Det är ett helt irrationellt och våldsamt beteende som riktas både mot allmänhet och blåljuspersonal. Men jag blir också förbannad för grundprovokationen, att någon tar sig rätten att utnyttja den yttrandefrihet vi har för att provocera och skapa osämja. Och så motreaktionen som är helt vansinnig. Det finns inget som legitimerar det, säger Olle Vikmång.
Det var den högerextreme politikern Rasmus Paludans planerade demonstration i stadsdelen som fick människor att reagera. Och agera. Planen var att Paludan skulle bränna Koranen och visa teckningar på profeten Muhammed.
Men det blev ingenting av någon av planerna. Efter torsdagens våldsamheter i Skäggetorp i Linköping – inte heller där genomfördes någon demonstration till sist – fortsatte motreaktionerna även i Navestad. Människor samlades redan i god tid före den utannonserade starttiden och snart brändes bilar i olika delar av Norrköping. Våra reportrar på plats vittnade om en spänd, och på många sätt otäck, stämning.
Många människor på plats var arga över att Rasmus Paludan fått sitt polistillstånd. Olle Vikmång säger sig förstå att människor kan reagera på planerna för demonstrationen.
Men inte mer än så.
– Det finns ingen proportion i reaktionen, det finns ingen som kan försvara att man tar till våld som en motreaktion. Man går ut och bränner vanliga Norrköpingsbors bilar för att man är förbannad. Och när blåljuspersonal kommer dit för att utföra sitt arbete möts man av stenkastning och våld. Det finns inget försvar för det. Det är en otroligt missriktad reaktion, säger han.
Det finns – märker vi – en konflikt mellan människor som lyfter fram rätten att få yttra vilka åsikter som helst och de människor som menar att man inte ska få yttra sig negativt om, i det här fallet, islam. Vad tänker du om den konflikten?
– För mig är det självklart att stå upp för yttrandefriheten. Vi har en lagstiftning som gör vissa begränsningar, exempelvis vad gäller hets mot folkgrupp. Utöver det ska yttrandefriheten vara långtgående, det är grundläggande. Men man har också ett stort ansvar för hur man nyttjar sin yttrandefrihet och jag tycker inte man gör det på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt genom att bränna Koranen. Jag kommer aldrig argumentera för att begränsa hans (Rasmus Paludans) rätt att få göra det, men jag kommer aldrig försvara att han gör det.
Han är av uppfattningen att den planerade Koranbränningen hade ett tydligt syfte.
– Absolut. Jag tycker att syftet är att man vill få fram de här reaktionerna.
Människor – en del maskerade – har attackerat blåljuspersonal med stenar. Hur reagerar du på det?
– Helt oacceptabelt. De medarbetare som vi har, oavsett om det är polisen eller räddningstjänsten, måste få utföra sitt jobb. Det handlar om människors säkerhet i grunden. Den här typen av våld leder bara till eskalerande situationer. Och det som gör mig allra mest förbannad är att de som är det yttersta skyddsnätet för Norrköpingsborna inte kan utföra sitt jobb.
Han menar att kommunen, religiösa samfund och polisen sedan tidigare har en pågående dialog. Det togs också kontakter under torsdagen. Han tror att det är viktigt att de parterna den närmaste tiden fortsätter att prata med varandra, för att kunna dra slutsatser av det som hänt och se framåt.
Arrangören har sökt tillstånd för en ny demonstration på söndag. Tycker du att han ska få tillstånd?
– Jag kommer inte utifrån rätten till yttrandefrihet att ha några synpunkter. Men en förutsättning för att man ska kunna genomföra en manifestation är att man ska kunna garantera säkerheten. Och med tanke på det som skett idag känner jag mig tveksam till att man kan göra det, för de inblandade och för de boende.
Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) reagerade också på händelserna i Norrköping.
– Allt det som sker i stan ikväll och inatt går inte att försvara överhuvudtaget. Det går bara att fördöma. Oavsett hur arg eller upprörd man är över en händelse så får man inte ta den som en ursäkt för att bränna bilar eller attackera räddningstjänst och polis. Det handlar inte längre om koranbränning, utan det här är människor vars enda syfte är att skapa otrygghet och störningar för Norrköpingsbor, skriver hon i ett sms.
Hon fortsätter:
– Det är extremt farligt för ett samhälle när de resurser som ska skydda människor inte tycks vara tillräckliga. Jag har respekt för polisens riskbedömning när man väljer att dra sig tillbaka men den baseras på vilka resurser de har att tillgå. Det här måste ju regeringen ta till sig och det är dags att stärka upp polisen och deras möjligheter att skydda invånare.