Tonåringarna kunde ha mördat "fel" person – åtalas för mordförsök

Polisen upptäckte flera skotthål i en dörr i trappuppgången. Nu kan två tonåringar dömas för försök till mord – och grovt vapenbrott.

Skott genom dörren. Så här såg dörren till lägenheten ut.

Skott genom dörren. Så här såg dörren till lägenheten ut.

Foto: Saga Helin

Norrköping2024-06-22 15:00

Nyheten i korthet

  • Två tonåringar kan dömas för försök till mord och grovt vapenbrott efter en skottlossning mot en lägenhet i Ektorp den 16 april.
  • Tonåringarna greps några dagar efter händelsen och åtalades den 20 juni. Bevis inkluderar bland annat två beslagtagna pistoler och övervakningsfilmer.
  • Åklagaren hävdar att tonåringarna planerade att mörda en person, men sköt mot en annan persons lägenhet. De förnekar brott.

16 april i år larmades polisen till en trappuppgång i Ektorp. Flera skott hade avlossats mot en lägenhetsdörr, men utan att några människor hade skadats.

Efteråt spärrades stora områden runt fastigheten av. Sökandet efter spår pågick ända in på kvällen. Dörrknackning genomfördes och även drönare skickades upp.

De båda tonåringarna kunde gripas några dagar efter händelsen, efter att de först anhållits i sin frånvaro.

Nu har de båda åtalats för försök till mord och grovt vapenbrott, enligt en stämningsansökan som lämnades in till Norrköping tingsrätt den 20 juni.

Två beslagtagna pistoler ingår i åklagaren Tove Neumayer Arvidssons omfattande bevismaterial, men även konversationer som de båda tonåringarna ska haft med varandra – bland annat via meddelandeappen Signal.

Det finns även övervakningsfilm som placerar de åtalade på en restaurang i Ektorp inte långt från brottsplatsen.

Efter brottet fångades även tonåringarna av kameror på Centralstationen i Stockholm. Enligt åklagaren tog de tåget dit tillsammans.

Åtalet omfattar två fall av försök till mord. Det ena genom att tonåringarna ska ha planerat att mörda en person. I lägenheten som det sköts mot bodde dock en annan person, som enligt åklagaren kunde ha mist livet, om hen hade varit hemma.

Tonåringarna åtalas även för grovt vapenbrott. De förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!