Trycket på Vrinneviakuten var länge påtagligt och under lång tid efterlyste patienter och anställda en förändring. Före detta vårdenhetschef på akuten, Lotta Selevik, slog larm i början av 2010 när det ökade trycket inte kunde garantera god patientsäkerhet - akuten behövde mer resurser och det snabbt. Då fanns det inga akutläkare anställda utan specialistläkare från kirurg-, medicin- och ortopedklinikerna gjorde sin jourtjänstgöring enligt ett rullande schema.
12 nya akutläkartjänster
I februari 2011 tog så landstingsstyrelsen det efterlängtade beslutet - Vrinneviakuten skulle få tolv nya akutläkartjänster. Projektet skulle sjösättas samma år och vara helt genomfört 2019. Då hoppades Magnus Roberg, chef för sjukhusmedicin på Vrinnevisjukhuset, att hela vårdkedjan skulle kunna bli bättre när specialisterna kunde frigöras.
I dag, 18 månader senare, utbildas fyra akutläkare på Vrinnevi.
- Målet är att vi ska ha tillsatt i alla fall hälften av tjänsterna innan året är slut, säger Erik Stenkvist, verksamhetschef på akutkliniken.
Det tar flera år att utbilda akutläkare så han tror inte att effekterna av införandet kommer synas förrän runt 2018, men rekryteringen är i fas och som det ser ut nu kommer de tolv läkarna vara på plats som planerat 2019.
Trots nya akutläkare händer det fortfarande att patienter inte får hjälp. Helena Johansson är 25 år och bor i Norrköping. Hon kom in till en lugn Vrinneviakut på morgonen den 14 augusti med ett allvarligt hundbett. Där fick hon vänta i tre timmar utan att någon ens tittade på hennes blödande och svullna arm. Till slut gav hon upp och vände sig till vårdcentralen där hon fick hjälp och penicillin.
För lång väntan
- Så länge ska man generellt inte behöva vänta men jag kan inte yttra mig om ett specifikt fall, men får man vänta så länge ska man höra av sig till så tittar vi på vad det är som har hänt. Vårt mål är att alla patienter ska vara påtittade av läkare inom en timme. Det når vi inte men det är vårt mål, säger Erik Stenkvist.
Vårdcentraler
Erik Stenkvist säger att under tiden som akutläkare utbildas måste andra insatser göras för att minska trycket på akuten, bland annat måste vårdcentralerna ta emot fler.
- Om varje vårdcentral
i stan skulle ta emot en patient mer om dagen skulle det betyda en minskning med 20 procent i antalet patienter hos oss. Men jag vill inte peka ut vårdcentralerna, de gör det bästa de kan, säger han.
Dessutom önskar han att de kliniker som förser akuten med specialister
i dag kunde leverera fler då de som erbjuds i dag är de med minst erfarenhet.